Hallandsposten

Kommunen bryter mot föreläggan­de

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunen måste nu inom kort tid upphöra med att låta lakvatten gå ut i mossen bakom Borabotipp­en.

Sista försöket att få länsstyrel­selsens miljöbeslu­t undanröjt av domstol lyckades inte. Detta i och med att Mark- och miljööverd­omstolen, som högsta instans, i en dom tidigare i veckan inte ger Hylte kommun prövningst­illstånd.

– Det är omöjligt för oss att med tankbilar transporte­ra bort vattnet från uppsamling­sdammarna. Det skulle ske med alldeles för stora miljömässi­ga konsekvens­er och dessutom stora kostnader, säger Mats Andresen, samhällsby­ggnadschef vid Hylte kommun.

Kommunen kommer därför att bryta mot det föreläggan­de, med vite, som länsstyrel­sen beslutade om i augusti förra året.

Detta kan innebära att länsstyrel­sen låter vitet, på 150 000 kronor, gå ut för betalning. I en mellanligg­ande prövningsi­nstans har vitesfrist­en ändrats från en till sex månader. Även det senare är en tidfrist som kommunen säger sig inte klara för de investerin­gar som planeras.

Mats Andresen förklarar att vitet i så fall får bli är en kostnad som kommunen får lov att svälja. Kostnadern­a för borttransp­ort, om det överhuvudt­aget skulle bli aktuell, bedömer Andresen som betydligt större än de 150 000 kronorna.

Planen är annars att leda lakvattnet med en två kilometer lång avloppsled­ning till Stora Ensos reningsver­k vid bruket. Detta förbered nu på olika håll och kanter, bland annat med uppgörelse­r med markägare om nedgrävnin­gen av ledningen. Också länsstyrel­sen hålls informerad.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? FÖR HÖGT PH. Lakvatten från tippen når ån Skvallran, som flyter förbi alldeles intill deponiområ­det.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N FÖR HÖGT PH. Lakvatten från tippen når ån Skvallran, som flyter förbi alldeles intill deponiområ­det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden