Hallandsposten

Åtalad 35-åring ångrar vad han gjorde

- ISABEL BARK

Den åtalade 35-åringen hävdade under fredagens rättegång att han försökte hejda knivattack­en i Rydö folkets hus.

– För det första vill jag säga att jag är ledsen för det som har hänt. Det var inte meningen att det skulle bli såhär, säger 35-åringen.

Vad gäller mordförsök­et säger han att han blev tvungen att försvara sig mot 53-åringen som bodde i huset. Först nu påstår han att 53-åringen, i likhet med honom själv, höll i en yxa.

– Varför berättar du det nu och inte i något av de fem förhör som har hållits med dig? frågar åklagare Klas Lundgren.

Lundgren är kritisk till att flera av de uppgifter som den åtalade nämnde i går, inte har nämnts i tidigare polisförhö­r. Mannen svarar att bilden har klarnat efter hand och att han har utelämnat vissa uppgifter eftersom han inte trodde att de var nödvändiga.

HAN MEDGER ATT han slog 53-åringen med den trubbiga delen av bladet på en köttyxa. Han berättar att han även konfronter­ade den 41-årige mannen, som senare blev knivhuggen, om tidigare hot.

FÖR FÖRSTA GÅNGEN säger han att 18-åringen var drivande i knivattack­en och att han själv ska ha försökt hejda attacken.

– Jag tror inte att NN (18-åringen) förstod vad han gjorde. Så jag drämde till honom med en träpåk i skallen och drog bort honom. Jag säger ”nu får det vara nog”.

Han säger också att han trodde att den knivhuggne mannen skulle överleva.

Förhöret med den åtalade 18-åringen hölls bakom stängda dörrar.

– Han erkänner grov misshandel och vållande till annans död. Han erkänner att han stuckit NN (41-åringen) med två stick som har lett till döden, säger Göran Ruthberg, 18-åringens advokat. Hur ställer sig din klient till att han anses ha varit drivande i attacken?

– Det vill jag inte kommentera. Jag vill inte föregripa vad han kommer att säga, säger Göran Ruthberg.

18-åringen har uppgett att han inte var inblandad i mordförsök­et på den 53-årige mannen.

– För min klients del måste rubricerin­gen om mordförsök ogillas, säger Ruthberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden