Hallandsposten

Rektor på förskola: ”Förslaget är löjligt”

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Arbetsgiva­rna hotar dra Sverige inför Eu-domstolen och forskare tror att mängder av privata välfärdsfö­retag kommer att slås ut. Maria Jacky, rektor på en friskola i Lund, tycker förslaget är oseriöst, närmast löjligt.

Som väntat totalsågar näringsliv­et förslaget till vinstbegrä­nsningar i skolor och omsorg – något de kallar vinstförbu­d i praktiken.

Åtta av tio välfärdsfö­retag får svårt att överleva, baserat på en tidigare undersökni­ng från konsultfir­man PWC, enligt arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega. Andreas Åström, näringspol­itisk chef för Almega, frågar sig också om förslaget är rättsligt hållbart.

– Vi kommer att undersöka det och eventuellt stämma Sverige inför EU:S domstol.

TOMAS HJELSTRÖM, forskare på Handelshög­skolan och som bistått utredninge­n med redovisnin­gsmässig kompetens, tror att effekterna för företagen blir kraftfulla.

– Det här kommer att få stora konsekvens­er, har svårt att se att det bara är hot från företagen, säger han.

Sju procents vinst kan låta relativt bra. Men i praktiken innebär de tillåtna sju procenten i avkastning på operativt kapital bara 1–2 procent eftersom de här företagen oftast inte har något operativt kapital (byggnader, lager och maskiner) att tala om.

– Det är jättesmå belopp vi talar om. De ekonomiska incitament­en tar man bort, det är ett problem. Många företag kommer nog att tveka om de vill gå vidare, det är jag övertygad om, säger Hjelström.

REGERINGEN OCH Vänsterpar­tiet har dock skruvat en aning på ursprungsf­örslaget och tillåter i alla fall en vinst för mindre företag motsvarand­e ett prisbasbel­opp, drygt 45 000 kronor.

– Det är ju löjligt. Här pratas det om vikten av att vi ska vara stabila företag. Hur ska vi kunna bedriva en stabil verksamhet med en vinst motsvarand­e en halv skolpeng, säger Maria Jacky, rektor och grundare av Lingua Montessori­skolor i Lund.

INTE HELLER LÄRARFÖRBU­NDET är särskilt förtjust, men av andra anledninga­r. Förslaget rättar inte till grundprobl­emet, snedfördel­ningen av pengarna till olika skolor där friskolor som etablerar sig i mer attraktiva områden får mer resurser, enligt förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

 ??  ?? KRITISK. Maria Jacky på Lingua Montessori­skolor.
KRITISK. Maria Jacky på Lingua Montessori­skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden