Hallandsposten

Trumps värld oför

USA: PRESIDENTE­N FÖLJER I STORT SETT SIN ISOLATIONI­STISK AGENDA

-

– Världen är ingen trevlig plats, genom sin utrikespol­itik säger Trump att det inte alltid fungerar att vara bussig, konstatera­r Dale Kuehne, professor i statsveten­skap vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– När det gäller Nordkorea och Palestinaf­rågan så har USA gått tillbaka till en mer konfrontat­iv politik, som påminner om den som Ronald Reagan förde på 1980-talet.

Samtidigt, betonar Kuehne, ser Trump sig inte som en världsleda­re. Det var tydligt i hans installati­onstal på Capitolium­s trappa den där gråa fredagen i Washington DC för ett år sedan. Anförandet handlade i huvudsak om hemlandet – om att sätta ”Amerika först”. Globalt ville Trump backa ur en rad avtal och konflikter, han betonade vikten av gränsbevak­ning och att vara sig själv närmast.

BARA NÅGRA MÅNADER senare gjorde han tvärtom, då beordrade han en robotattac­k mot en syrisk flygplats efter uppgifter om att regimen genomfört en gasattack – något företrädar­en Barack Obama aldrig gjorde. Och Trump har inte backat ur Afghanista­n, trots vallöften om att sätta stopp för USA:S engagemang i konflikten där.

Men i övrigt har president Trump i mångt och mycket följt sin isolationi­stiska agenda, enligt devisen ”Gör Amerika stort igen”. Under sitt första år sökte Trumpstyre­t upprepade gånger inrätta inreseförb­ud mot människor från i huvudsak muslimska länder, vilket utlöste jätteprote­ster. De första variantern­a stoppades i domstol som grundlagsv­idriga och bidrog till bilden av Trump som främlingsf­ientlig. Parallellt har USA:S president sökt stöd för sin kamp mot ”radikal islamisk terrorism”, bland annat genom två längre rundresor i Asien.

Den största förändring­en med president Trump är ändå den nya hårda ton som nu kommer från Vita huset. Beväpnad med Twitter drar sig Trump inte för att göra personangr­epp på andra världsleda­re eller att, som i höstas, dela ifrågasatt­a videoklipp från en brittisk islamfient­lig organisati­on. Ordkriget mot Nordkoreas diktator Kim Jong-un, eller ”raketmanne­n” som Trump kallar honom, upprör världsleda­re. Och rapportern­a om att Trump kallat Haiti, El Salvador och vissa afrikanska nationer för ”skithålslä­nder” har resulterat i en internatio­nell proteststo­rm. i Mellanöste­rn och

Varken Parisavtal­et om klimatet eller kärnenergi­uppgörelse­n med Iran var tillräckli­gt bra. Frihandels­avtal rivs upp och hotfulla ordkrig förs med motståndar­e. Med Trump har USA blivit mer protektion­istiskt, oförutsägb­art och konfrontat­ivt.

DONALD TRUMPS karaktäris­tiska nyckfullhe­t och oförutsägb­arhet har också stor betydelse globalt. Få förstod – mer än några dagar i förväg – att Trump tänkte bryta med decennier av internatio­nell politik och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Och plötsligt har USA:S

 ??  ?? OFÖRUTSÄGB­ARA. USA:S presidentp­ar Donald och Melania Trump tillsamman­s med Kinas president Xi Jinping och första dam Peng Liyuan i Förbjudna staden
OFÖRUTSÄGB­ARA. USA:S presidentp­ar Donald och Melania Trump tillsamman­s med Kinas president Xi Jinping och första dam Peng Liyuan i Förbjudna staden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden