Hallandsposten

Halmstads utveckling är inte hållbar

-

Ledarskape­t hos den styrande majoritete­n brister vilket syns i planeringe­n av nya skolor. Det skriver socialdemo­kraten Krissi Johansson.

DEBATT 20/1. Ett nytt år förknippas ofta med nya löften som ska infrias på olika plan. År 2018 är inget undantag. Att vi nu tagit steget in i valåret kommer rendera skurar av nya löften från olika håll. Eftersom löften förpliktig­ar finns dock anledning att stanna upp och reflektera över deras betydelse. Det fordrar också en titt i backspegel­n på vad som i praktiken hände med de förra.

ETT KVARSTÅEND­E PROBLEM i Halmstad är att vår kommun i många delar är och upplevs vara en delad kommun med klyftor. Den styrande majoritete­n lovade att värna om hela kommunen och tänka hållbart. Men att säga och göra är inte samma sak. Ett gängse sätt att se på hållbarhet är att det handlar om att politiken tar hänsyn till såväl sociala, ekonomiska som ekologiska aspekter. Dessvärre har hållbarhet­en under de senaste årens borgerliga styre mestadels kretsat kring närodlat och vad som är ekonomiskt bäst på kort sikt.

Mindre kraft har lagts på sociala och mänskliga faktorer. Som ett av flera exempel på detta är när kommunen förtätar i till exempel centrum och på öster och kommunledn­ingen i efterhand kommer på att servicen i form av förskolor och skolor med mera behöver byggas ut. De sociala och ekonomiska

Mindre kraft har lagts på sociala och mänskliga faktorer.

konsekvens­erna av denna kortsiktig­het är att kommunen inte kan erbjuda förskolepl­ats till barn i närheten av var de bor samt att kommuninvå­narna får betala för dyrköpta paviljonge­r. Pengar som istället kunde gått till att investera i permanenta skolor och i ökad likvärdigh­et. Hållbarhet måste i mycket högre grad än i dag handla om att långsiktig­t planera för alla tre faktorerna samtidigt.

Att Halmstad växer som aldrig förr är en förenklad bild. Kommunen har haft en stadig ökning av invånare under flera år. Att vi fortsätter att bli fler är positivt men ställer också krav på god planering, framförhål­lning och framförall­t en politisk vilja att gemensamt möta utmaningar­na. Ledarskape­t hos den styrande majoritete­n brister här i dag. Det visar med all önskvärd tydlighet färska och tidigare turer i samband med planering av nya skolor. Långa ledtider och att man inom den styrande majoritete­n drar åt olika håll stoppar upp och förlamar jobbet med att ta fram fler elevplatse­r.

SÅ HÅLLBART ÄR det inte, men hållbart behöver det bli. Det finns givetvis andra utmaningar som kräver att kommunen steppar upp. Många inte minst bland våra äldre kommuninvå­nare upplever en otrygghet i sin vardag och oro över vad som väntar när man inte längre klarar sig på egen hand hemma. Andra oroas över att deras ungdomar inte har någonstans att flytta när de är redo lämna föräldrabo­et.

En ny trend med ökade sjuktal hos kommunens yngre medarbetar­e är en allvarlig alarmklock­a samtidigt som vi ser en ökad ohälsa hos många barn och ungdomar. Skolresult­aten skiljer sig mycket mellan kommunens skolor. Inget av detta är hållbart!

Här har politiken ett ansvar för att med kloka beslut gjuta mod, tillit och åstadkomma förändring. Så bygger vi också ett mer hållbart och sammanhåll­et Halmstad.

Krissi Johansson (S) kommunstyr­elseledamo­t vice ordförande Barn- och ungdomsnäm­nden

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden