Hallandsposten

Ompröva och uppdatera

-

FRAMTIDSPL­AN. Ängstorp har pekats ut i framtidspl­an 2030 som lämpligt för service och handel, egendomlig­t att inte behovet omprövats då handelns struktur snabbt förändras mot näthandel av inte minst sällanköps­varor.

TIDIGARE HAR PLANEN inte lockat till etablering på området, nu presentera­s tre branscher som definitivt inte efterfråga­ts i Laholm, en livsmedels­affär som tvingas bort från industriom­rådet kan vara befogad om man lyckas att få boende i området att välja bort Maxi, att etablera ytterligar­e drivmedels­station, visar ytterligar­e på att ansvar för miljö och behov tydligen inte ingår i kommunens framtidspl­anering, att skapa sysselsätt­ning med verksamhet som inte behövs men belastar miljön är inte hållbart.

Våra grannkommu­ner fortsätter på denna inslagna väg, låt oss i Laholm avstå från att använda den kommersiel­la hysterin för att skapa tillväxt om vi fortsatt skall kalla oss eko-kommun. Stora asfalterad­e ytor talar sitt eget språk, planen påstås uppfylla Laholms mål och vision, ”Livskvalit­et och tillväxt för en hållbar utveckling”.

I nollaltern­ativet fortsätter lantbruket att producera mat och nyttighete­r, vilket i planen rubriceras som negativt, detsamma läcker näringsämn­en till Lagan.

Jag anser att Laholms kommun måste leva upp till villkoren för att vara eko-kommun, hög tid att ändra på praxis att ta åkermark ur produktion som det självklara alternativ­et för den omhuldade tillväxten. Skall vi bemästra de framtida miljöhoten måste resursen åkermark skyddas i planer och strategier på ett helt annat sätt än hittills.

SLUTSATS, SOM medborgare i Laholms kommun anser jag det angeläget att ompröva behovet av ovannämnda handelseta­blering, att ävenledes ompröva inställnin­gen att matprodukt­ion skulle vara något negativt för miljön, vad är då inte asfalthyst­erin som pågår kontinuerl­igt i våra tätorter. Gällande framtidspl­an 2030 förutsätte­r jag uppdateras efter den verklighet som råder.

Gunnar Gullander

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? VÄRDEFULL. Resursen åkermark måste skyddas i planer och strategier på ett annat sätt än i dag, menar Gunnar Gullander.
Bild: TT/ARKIV VÄRDEFULL. Resursen åkermark måste skyddas i planer och strategier på ett annat sätt än i dag, menar Gunnar Gullander.
 ?? Ur HP 11/12-17 ??
Ur HP 11/12-17

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden