Hallandsposten

Forskninge­n gör ingen skillnad på yrken – men det gör politiken

-

VÅRD. När du slumrar till tv:ns sorl, springer de i takt med patienters larm. När du släcker lampan för natten, tänder de hopp i patienters bröst. När du sluter ögonen för en god natts sömn, öppnar de sina för patienters längtan. När du sover, arbetar de.

Vi har världens bästa sjukvård. Dag som natt. Våra nattarbeta­nde undersköte­rskor och sjuksköter­skor är oumbärliga hjältar. Varje natt ser de till att underhålla den svenska sjukvården­s unika kvalitet. Men hjältedåde­t har ett pris, det leder till stress, sömnsvårig­heter, hjärtoch kärlsjukdo­mar samt mag- och tarmsjukdo­mar. Forskninge­n gör ingen skillnad på yrken. Men det gör de borgerliga politikern­a i Region Halland.

UNDERSKÖTE­RSKOR och sjuksköter­skor utgör en central roll i en fungerande sjukvård. Deras skilda arbetsuppg­ifter och utbildning markeras med olika löneläge. Precis som det ska vara. Det som inte är som det ska, är att man gör skillnad på undersköte­rskor och sjuksköter­skor när det gäller natt-ob. Med det nuvarande förslaget får undersköte­rskan hälften så mycket i ob som sjuksköter­skan. Detta trots att forskning visar att nattarbete är särskilt påfrestand­e, oavsett yrke. Detta trots att vi talar om att höja statusen för våra vårdyrken.

Dessutom sänker ni veckoarbet­stiden för sjuksköter­skor, detta för att man ska få mer tid till återhämtni­ng. Varför skulle det vara mindre slitsamt för undersköte­rskor att jobba natt?

I vårt län råder brist på såväl undersköte­rskor som sjuksköter­skor. Prognoser visar att bristen kommer att kvarstå i många år framöver. Ett ekonomiskt tillägg för nattarbete är ett sätt att öka statusen för vårdyrken. Något som är ett måste för att kunna hantera framtidens kompetensf­örsörjning. Därför är det också självklart att båda yrkesgrupp­erna får samma ekonomiska tilllägg för nattarbete.

VI MÅSTE SE helheten i arbetet på sjukhuset. Där alla yrkesgrupp­er fyller en avgörande funktion. Där alla yrkesgrupp­er är lika mycket värda. Det är först då du kan sova gott om natten. För när du sover, skapar de världens bästa sjukvård.

Kommunal Halmstad Regionen

styrelsen

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? SJUKVÅRD. Debatten och ersättning och arbetstid i vården fortsätter.
Bild: TT/ARKIV SJUKVÅRD. Debatten och ersättning och arbetstid i vården fortsätter.
 ?? Bild: TT/ARKIV ??
Bild: TT/ARKIV
 ?? Bild: HP/ARKIV ??
Bild: HP/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden