Hallandsposten

Nielsen vet hur svårstoppa­d Karabatic är

- CARL GÖRANSSON TT

På träningarn­a i Paris Saintgerma­in ställs Jesper Nielsen mot Nikola Karabatic varje dag. Svensken vet bättre än de flesta hur svårstoppa­d den franske världsstjä­rnan är. – Ibland spelar det ingen roll att man vet vad han ska göra, säger Nielsen.

Efter en och en halv säsong i PSG har Jesper Nielsen skaffat sig rätt bra koll på majoritete­n av de franska Em-spelarna. Inte minst när det gäller mittnian Nikola Karabatic, den 33-årige klubbkamra­ten som under karriären har hunnit bygga en makalös handbolls-cv. Fyra Vm-guld, tre Em-guld, två Os-guld – och utsedd till världens bästa spelare tre gånger.

– Han är bäst i världen i mina ögon. Han har inga svagheter och är en grym och ödmjuk kille som alltid ger allt för laget, säger den östgötske försvarsjä­tten.

I egenskap av Sveriges ”spion” i Paris tror sig Nielsen kunna bidra med ett och annat inför lördagskvä­llens Em-möte i Zagreb.

– De har inte frågat mig än, men sist vi spelade mot Frankrike (i VM) kunde jag väl hjälpa till lite, säger Nielsen på spelarhote­llet dagen före match.

– JAG KÄNNER TILL lite tendenser som Nikola har, men han är så pass skicklig att ibland spelar det ingen roll att man vet vad han ska göra. Så det går inte att stoppa honom helt. Men det är viktigt att ha kontakt med honom hela tiden och ge honom så lite tid som möjligt.

De svenska spelarna ger ett avspänt men taggat intryck inför reprisen på fjolårets Vm-kvartsfina­l. Sverige har fyra sköna poäng med sig till mellanrund­an, men får precis som mot Kroatien slå ur underläge i mötet med de regerande världsmäst­arna.

– Vi trivs med det. Men vi vet att vi kan störa Frankrike, vi var nära i VM. Och då var det bortaplan framför typ 27 000 fransmän, säger Nielsen.

Sedan fjolåret har två franska legendarer, målvakten Thierry Omeyer och Daniel Narcisse, dessutom tackat för sig i landslaget.

– De har slutat och så har de lite skador, så det är klart att de hade kunnat vara här med ett ännu starkare lag. Men det är fortfarand­e ett väldigt bra lag som kan vinna guldet, säger Jesper Nielsen.

28-ÅRINGEN, SOM i sommar flyttar från Paris till tyska svenskklub­ben Rhein-neckar Löwen, är en nyckelspel­are om Sverige ska kunna rubba Frankrike. Nielsen gjorde karriärens bästa landskamp mot Kroatien i tisdags och efter den första gruppspels­rundan utsågs han till EM:S hittills bästa mittsexa av det europeiska handbollsf­örbundet.

– Kul att någon tycker att man spelar bra. Formkurvan har väl varit som lagets, på uppåtgåend­e, säger han. Siktar du på att vara kvar i turneringe­ns lag även när EM är slut?

– Det hade varit väldigt stort, men hellre en medalj. Frankrike var redan klart för semifinal inför mötet med Sverige i slutet av mellanrund­an. Sverige gick inte vidare, fransmänne­n knep senare guldet.

 ?? Bild: LUDVIG THUNMAN ?? FUNDERSAM. Men Jesper Nielsen och hans landslagsk­ollegor vet vad som väntar i dag mot de regerande världsmäst­arna från Frankrike. Och svenskarna var nära att vinna över fransmänne­n, i Frankrike för ett år sedan.
Bild: LUDVIG THUNMAN FUNDERSAM. Men Jesper Nielsen och hans landslagsk­ollegor vet vad som väntar i dag mot de regerande världsmäst­arna från Frankrike. Och svenskarna var nära att vinna över fransmänne­n, i Frankrike för ett år sedan.
 ?? Bild: ANDRE FERREIRA ?? KLUBBKOMPI­SAR. Jesper Nielsen och Frankrikes storstjärn­a Nicola Karabatic är klubbkompi­sar i Paris Saint-germain.
Bild: ANDRE FERREIRA KLUBBKOMPI­SAR. Jesper Nielsen och Frankrikes storstjärn­a Nicola Karabatic är klubbkompi­sar i Paris Saint-germain.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden