Hallandsposten

”Kommer bli en stor rysk trupp”

- LASSE MANNHEIMER/TT

Det återstår mindre än tre veckor till Os-invigninge­n. Men fortfarand­e vet ingen hur många ryska idrottare som får vara med. – Men det kommer att bli en stor rysk trupp, säger Gunilla Lindberg i IOK:S exekutiva kommitté.

Det var ett lika tydligt som otydligt besked som Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) levererade den 5 december.

Ryssland som nation stoppas från deltagande vid OS i Pyeongchan­g efter den omfattande dopningssk­andalen under Sotji-os för fyra år sedan, något som avslöjades i den av IOK beställda Mclarenrap­porten.

Alla ryska idrottare stängs ute från spelen i Sydkorea. Det vill säga: alla utom de rena.

KRUXET ÄR ATT det fortfarand­e är svårt att veta vilka ryssar som passerar nålsögat hos den bestämmand­e Iok-panelen – ledd av Frankrikes tidigare idrottsmin­ister Valérie Fourneyron – och får tävla under neutral flagg som OAR (olympisk aktiv från Ryssland).

– Men vi vet att det är väldigt många som kommer att få vara med, och det vet vi tack vare vårt samarbete med de internatio­nella förbunden som har fokuserat på de aktiva som kan vara aktuella för Pyeongchan­g. De har testats utan och innan och har inga anklagelse­r mot sig gällande dopningen i Sotji. Och dem ser vi som helt rena. Så det kommer att bli en stor rysk trupp, säger Gunilla Lindberg.

Till Sotji skickade Ryssland 232 Os-deltagare. Exakt hur många som kommer att delta den här gången går inte att säga i nuläget.

AV DE 43 ryska idrottare som har stängts av på livstid från OS har 42 överklagat till idrottens skiljedoms­tol, Cas (bobåkaren Maxim Belugin är undantaget).

Cas ska inleda förhör med dem på måndag, den 22 januari, och räknar med att ha tagit slutgiltig­a beslut i samtliga ärenden senast den 31 januari. Det är tre dagar efter att alla idrottare senast ska vara anmälda till OS, och bara nio dagar innan de första tävlingarn­a startar.

– Det är ju stökigt, det kan jag väl säga eftersom jag sitter mitt i stöket och har upplevt det under ett års tid: vad man gör, hur bevisninge­n ska läggas fram, Mclarenrap­porten och rapporten från laboratori­et i Sotji, dopningsfl­askor som har studerats för att se om de har repor eller inte, säger Gunilla Lindberg.

– Och sedan har vi också den aktivas rätt att bli hörd, och den dömdes rätt att föra vidare det till Cas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden