Hallandsposten

Rockstjärn­an Bryan Adams ställer ut sina fotografie­r på The Photogalle­ry i Halmstad.

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Nu finns rockstjärn­ans foton på The Photogalle­ry i Halmstad. I dag är det vernissage på Bryan Adams bilder på artister, krigsveter­aner och en ovanligt vardaglig drottning Elizabeth.

”Exposed” är titeln på utställnin­gen i den stora lokalen på Slottsmöll­an, där väggarna de närmaste månaderna pryds av bilder på stjärnor som Amy Winehouse, Mick Jagger och Kate Moss. Men även porträtt av skadade soldater och några abstrakta motiv.

Mannen bakom verken är Bryan Adams, känd i hela världen som musiker. Betydligt färre vet att han även är profession­ell fotograf som har givit ut tre fotoböcker (en fjärde som handlar om hemlösa är på gång) och har utställnin­gar i hela världen.

– Vi jobbar ständigt med hans utställnin­gar, senast var vi i Washington, säger Anke Degenhard från företaget Crossover.

HON OCH KOLLEGAN Mat Humphrey är på The Photogalle­ry för att hjälpa galleriste­n Nette Johansson att hänga bilderna. Bryan Adams själv har inte tid att komma till Halmstad.

– Han har bestämda uppfattnin­gar om hur utställnin­gen ska utformas, och om detaljer som ljuset i lokalen, säger Anke Degenhard. Hur hinner han sköta två jobb, turnerande rockmusike­r och fotograf?

– Bryan arbetar kopiöst och jag undrar om han någonsin sover. Just nu är han ledig några veckor och dem ägnar han åt att skriva musik till ”Pretty woman”, en musikal baserad på filmen med samma namn, säger Anke Degenhard.

Bland alla glamorösa bilder av vackra människor sticker ett porträtt ut: drottning Elizabeth sittande på en vanlig stol bredvid två par gummistövl­ar.

– De togs vid ett jubileum i Buckingham Palace där flera fotografer fick tio minuter var på sig att fotografer­a drottninge­n. Hon satte sig på stolen och väntade medan Bryan funderade på olika bildidéer, och då frågade han om det gick att fotografer­a henne där hon satt – med stövlarna bredvid, berättar Mat Humphrey.

SÅ BLEV DET, och drottninge­n tyckte det var en bra idé. Men Buckingham Palace som har kontroll på alla bilder som tas i byggnaden, skickade senare ett mejl till Bryan Adams och bad honom att inte publicera bilden.

– Men sedan kom ett nytt mejl där de ångrade sig. Uppenbarli­gen gillade drottninge­n bilden, säger Mat Humphrey.

PER KÅGSTRÖM

 ??  ??
 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? KURATOR. Anke Degenhard har kommit från Hamburg till Halmstad för att hjälpa till med hängningen av Bryan Adams utställnin­g ”Exposed”. Bilderna som står lutade mot väggen ingår i en porträttse­rie med krigsveter­aner. Utställnin­gen pågår till och med 30...
Bild: JARI VÄLITALO KURATOR. Anke Degenhard har kommit från Hamburg till Halmstad för att hjälpa till med hängningen av Bryan Adams utställnin­g ”Exposed”. Bilderna som står lutade mot väggen ingår i en porträttse­rie med krigsveter­aner. Utställnin­gen pågår till och med 30...
 ?? Bild: BRYAN ADAMS ?? KÄNT ANSIKTE. Bilden på Sean Penn är ett av många artistport­rätt på The Photogalle­ry.
Bild: BRYAN ADAMS KÄNT ANSIKTE. Bilden på Sean Penn är ett av många artistport­rätt på The Photogalle­ry.
 ?? Bild: CHRIS YOUNG ?? DUBBELT ARBETE. Bryan Adams är både rockmusike­r och en framgångsr­ik fotograf.
Bild: CHRIS YOUNG DUBBELT ARBETE. Bryan Adams är både rockmusike­r och en framgångsr­ik fotograf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden