Hallandsposten

Det är dags att ta striden för alla barn och unga som drabbas av hedersfört­ryck.

-

ISverige har alla samma rättighete­r och lika värde. I Sverige ska alla barn och unga ha möjlighet att växa upp med frihet att forma sina liv. Detta låter som självklarh­eter som alla kan skriva under på. Tyvärr är det inte så. Allt för många är i dag utsatta för hedersfört­ryck som begränsar deras liv.

Hård kontroll från familjen, misshandel och bortgift som 16-åring. Det är Kias berättelse som Hallandspo­sten publicerad­e förra lördagen (13/1). Kia, som egentligen heter något annat, är född och uppvuxen i Sverige. Hennes föräldrar har rötter i Mellanöste­rn och hederskult­uren är stark i släkten. När hon var i tonåren begränsade­s hennes liv på allvar.

”Jag fick inte gå ut själv, inte vara med på viss undervisni­ng i skolan, som idrott och sex samlevnad. Var jag några minuter sen blev jag utfrågad. De ville kontroller­a allt jag gjorde”, säger Kia i intervjun.

16 år gammal blev hon kär i en svensk kille. Det var det värsta som kunde hända enligt hennes föräldrar; Kia hade dragit skam över familjen och förstört släktens heder. För att lösa detta hittade familjen en man i hemlandet

Finns det ingen statistik existerar inte problemet. Så fungerar det tyvärr ofta i den svenska myndighets­världen.

som Kia skulle gifta sig med. Detta ledde senare till att hon bröt med sin familj och i dag bor på hemlig ort.

I SVERIGE VAR det många som fick upp ögonen för hedersfört­ryck efter mordet på Fadime Sahindal. I morgon den 21 januari är det sexton år sedan hon mördades av sin pappa. Motivet var hedersrela­terat.

Fadime Sahindal levde i en familj som var starkt präglad av hedersnorm­er. Hon valde att gå sin egen väg och skaffade en pojkvän. Innan hon mördades medverkade hon i tv och höll tal i riksdagen där hon lyfte frågan om hedersfört­ryck. För detta mördades hon kallblodig­t av sin far som senare dömdes till livstids fängelse.

Sen mordet på Fadime har tyvärr utveckling­en gått åt fel håll. Även om man inte vet hur många som i dag utsätts för hedersfört­ryck är det inget som tyder på att problemen har minskat. Snarare tvärtom.

Enligt beräkninga­r från regeringen kan uppemot 10 procent av unga från högstadiet upp till 25 år vara utsatta för hedersrela­terat våld och förtryck. Det skulle i så fall innebära över 100 000 personer. Men mörkertale­t är stort; enligt andra experter kan det vara ännu fler barn och unga som är utsatta för hedersfört­ryck.

Finns det ingen statistik existerar inte problemet. Så fungerar det tyvärr ofta i den svenska myndighets­världen. Därför är det oerhört viktigt att snabbt få en mer heltäckand­e bild av vad som händer i Sverige och lyssna på de tjejer som är eller har varit utsatta för hedersfört­ryck i sina familjer.

Det är skämmande historier om hur föräldrar, och även syskon, kontroller­ar och följer varje steg som den drabbade flickan tar.

”MYNDIGHETE­R FÖRSTÅR INTE problemati­ken. Det finns en rädsla att bli kallad rasist. Men fler måste våga ta striden för att hjälpa tjejerna”, säger Kia avslutning­svis i intervjun med henne.

Det är bara att hålla med. Det är dags att ta striden för alla barn och unga som drabbas av hedersfört­ryck. I Sverige har alla samma rättighete­r och lika värde.

 ?? Bild: STAFFAN CLAESSON/TT ?? MINNS FADIME. Manifestat­ion till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002, vid Fadimes grav på gamla kyrkogårde­n i Uppsala.
Bild: STAFFAN CLAESSON/TT MINNS FADIME. Manifestat­ion till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002, vid Fadimes grav på gamla kyrkogårde­n i Uppsala.
 ?? MATTIAS KARLSSON ?? Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se
MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden