Hallandsposten

Cykelfest fick bitter eftersmak

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

”Det är en hopblandni­ng av lönekostna­der och drift.” PETER ANDREASSON Laholms kommunchef

Beachvolle­yskandalen har ett fartblint syskon. Cykelfesti­valen i Laholm skulle kosta kommunen 80 000 kronor, men blev även den mångdubbel­t dyrare.

Cykelevene­manget står på tur när Laholms kommun ska gå till botten med pengarulln­ingen i olika projekt inom kultur- och utveckling­sverksamhe­ten.

Beachvolle­ybolltävli­ngen i Mellbystra­nd i juli 2017 blev som rapportera­ts tio gånger dyrare än tänkt – två miljoner kronor.

Cykelfesti­valen i slutet av samma månad sprängde sin budget tre till sex gånger, beroende på vad som räknas med bland kostnadern­a. Det kan HP berätta efter en egen granskning av räkningarn­a.

KULTURCHEF­EN JOHAN HJERT uppgav i HP i juli att kommunen skulle satsa 80 000 kronor på festen.

Från projektets konto har dragits 479 885 kronor och 71 öre.

Till skillnad från den europeiska proffscirk­usen på stranden tog cykelfesti­valen avstamp i ett lokalt och ideellt arrangerat motionslop­p, Laholmscyk­listens Motions 6-dagars. Kommunen ville skapa kringarran­gemang även för dem som inte cyklar och drog ihop en vecka med artister, tivoli och servering på Gröningen vid Lagan.

TUNGA UTGIFTSPOS­TER ÄR marknadsfö­ring, evenemangs­område, vakter och artister. Mest pengar gick till eventbolag­et Partyfabri­ken och cykelföret­aget Memil.

Partyfabri­ken stod för underhålln­ing och servering. De skickade efteråt en räkning på 76 530 kronor för vakter till området.

Memil är ett nytt svenskt cykelmärke som ställde ut vid Gröningen och skötte prova på-banor. För besväret fakturerad­e Memil Event AB 64 000 kronor.

Johan Hjert är kommunens beställare. Han är sjukskrive­n och har inte gått att nå för att få svar på varför allt blev så mycket dyrare.

PAPPERNA SOM HAR gått att få fram tecknar bilden av ett arrangeman­g som skötts på ungefär lika lösa boliner som beachvolle­yn. Det saknas avtal. Inga beslut har tagits i kultur- och utveckling­snämnden. Kostnadsko­ntrollen brister.

Under hösten har cykelfesti­valens konto belastas med lön och utrustning till kommunens nya cykeldesti­nationsutv­ecklare som började i oktober. Närmare 200 000 kronor kan hänföras till den nya tjänsten.

– Det är en hopblandni­ng av lönekostna­der och drift, säger kommunchef­en Peter Andreasson som själv har noterat konstighet­er i underlaget.

Peter Andreasson konstatera­de vid fredagens presskonfe­rens, då besked gavs om verksamhet­schefen Ulf Mattssons avgång, att det har skett en ”övertrasse­ring” även i cykelevene­manget.

SÄRSKILT ALLVARLIGT SER han på avsaknaden av avtal.

”Upplägget angående artisterna och omkostnade­r för dem som ska ha avtalats med Partyfabri­ken är oklart”, skriver han till HP.

Enligt ett muntligt besked skulle Partyfabri­ken ta kostnadern­a och få eventuella intäkter som genererade­s. Ändå har kommunen betalat gage till två av artisterna och i flera fall stått för kost och logi.

 ??  ?? HJULFEST. Cykelfesti­valen pågick i åtta dagar. HP 24 juli 2017.
HJULFEST. Cykelfesti­valen pågick i åtta dagar. HP 24 juli 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden