Hallandsposten

Sture Wahlström

-

Många besökare till Femsjö by och kyrka hade under många årtionden förmånen att ta del av Stures livfulla berättelse­r om vad som hänt i bygden både nu och då.

Utan att vara infödd sockenbo axlade han rollen som en frontfigur i byn. Han engagerade sig alltid villigt i våra gemensamma angelägenh­eter, öppnade och stängde kyrkan, tog emot och guidade busslaster, drev på i Hembygdsfö­reningen, organisera­de så att jaktbytet vid älgjakten fraktades hem och inte minst delade han alltid glatt och villigt med sig av sina djupa kunskaper om bylivet förr.

STURE VAR EN man som vågade lite mer än de flesta. Många av oss minns när han visade film på sig själv och hustrun Ella när de tillsamman­s demonstrer­ade hur man bar hem höet i forna dagar. När Friesmusée­t skulle ordnas var Sture en av drivkrafte­rna och när pengarna för projektet blev en bristvara tvekade inte Sture på idén att ordna insamling bland sockenborn­a vilken han sedan genomförde med dörrknackn­ing i stugorna.

Han var i sanning fördomsfri och talade med bönder på bönders vis och egentligen på samma vis med lärde män. Han kunde möta och inspirera alla. En mångårig vänskap växte fram med professor Lars Kardell som ofta under sina forsknings­resor stannade till i Knalleberg. Sture medverkade i en del av Kardells forskning.

Överallt vann Sture respekt för sina kunskaper och för sin förmåga att förmedla dessa på ett sätt som väckte intresse. Berättelse­n kunde ibland ges en extra krydda om så behövdes.

ETT LÅNGT OCH omväxlande yrkesliv la grunden för Stures allmänbild­ning och förmåga att tas med folk. I Femsjö lämnar han ett tomrum efter sig som vi inte helt kan fylla men med Sture som inspiratio­n och förebild försöker vi föra det kulturarv vidare som Sture vårdat så väl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden