Hallandsposten

Regeringen­s flyttcirku­s leder inte till bättre legitimite­t för staten.

UTLOKALISE­RING. I stället för att flytta runt statliga tjänster borde regeringen satsa på de myndighete­r som redan finns i hela landet.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 23/1. Totalt 900 statliga jobb ska flyttas från Stockholm till andra delar av landet. Det beskedet gav statsminis­ter Stefan Löfven (S) och civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) på en presskonfe­rens i Malmö på måndagen. Bland annat ska delar av Tullverket flytta till Malmö och Kristianst­ad får mellan 80 och 100 nya tjänster när Trafikverk­et utökar sin verksamhet där. Göteborg, Borås och Mölndal var andra kommuner som får ta emot nya statliga jobb. För Halland blev utdelninge­n noll.

”Sverige ska hålla ihop och det är viktigt att alla delar av vårt land känner att man i är med i framtidspr­ojektet Sverige”, sa Stefan Löfven.

Tidigare på måndagen hade vice statsminis­ter Isabella Lövin (MP) fått äran av att presentera utlokalise­ringen av Sida från Stockholm till Botkyrka, drygt tre mil söder om huvudstade­n, en flytt som omfattar totalt 500 tjänster.

TILLSAMMAN­S MED DE planer som presentera­des förra året kommer totalt 2 000 statliga jobb att ha omlokalise­rats av regeringen när allt är klart. Grundtanke­n är god, Sverige är mer än Stockholm och hela landet måste leva.

Ändå finns det en övertro på att ett antal utlokalise­rade tjänster på en speciell myndighet skulle öka legitimite­ten för staten i landet. Det är inte den geografisk­a placeringe­n som avgör hur bra en myndighet är på att klara sitt uppdrag. I stället är det personalen och deras kompetens som är den viktigaste resursen för en myndighet.

Och visst finns det, som Ardalan Shekarabi konstatera­de, fantastisk kompetens utanför Stockholm. Ändå går det inte att komma runt att centralise­ring faktiskt har sina fördelar, framför allt när det gäller mindre myndighete­r.

ATT STATEN INTE skulle finnas i hela landet är en lögn. I dag finns staten utlokalise­rad runtom i Sverige genom bland annat Polisen, Försäkring­skassan, Arbetsförm­edlingen och Skatteverk­et. Detta är stora myndighete­r som många medborgare av olika anledninga­r kommer i kontakt med.

Att satsa på dessa myndighete­r skulle ge troligen ge staten bättre rykte hos medborgarn­a än de nu aviserade omflyttnin­garna.

Inte minst vad gäller Polisen och Arbetsförm­edlingen finns det mycket som kan bli bättre jämfört med hur dagens verksamhet­er fungerar.

I stället väljer regeringen att lyssna på starka kommunpoli­tiker och tillgodose deras önskningar om fler arbetstill­fällen genom att flytta myndighete­r och jobb till just deras kommun.

Regeringen­s flyttcirku­s skapar därmed öar av kommunal lycka medan den större nyttan verkligen kan diskuteras. Förstärk hellre statens närvaro i landet genom att satsa på de viktiga myndighete­r som redan finns på plats.

Det skapar inte lika stora rubriker, men ger troligen bättre resultat på lång sikt.

Att staten inte skulle finnas i hela landet är en lögn.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? FLYTTGUBBA­R. Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi skakar om i Myndighets­sverige.
Bild: JOHAN NILSSON/TT FLYTTGUBBA­R. Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi skakar om i Myndighets­sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden