Hallandsposten

Skyddsombu­d vill att skolan stängs

HALMSTAD: Vuxenutbil­dningens huvudskydd­sombud vänder sig till Arbetsmilj­överket för att få skolan stängd med omedelbar verkan.

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Inte nog med att Vuxenutbil­dningen stängt av sina rektorer och brottas med mångmiljon­underskott – dessutom kräver skyddsombu­det att Arbetsmilj­överket stänger stället omedelbart. Men enligt chefen – som precis åkt på fyra veckors semester – ska man ”ta HP:S nyheter med en nypa salt”.

I skrivelsen till Arbetsmilj­överket hävdar den kommunala vuxenutbil­dningens huvudskydd­sombud, Dusica Rakic, att arbetsmilj­ön är så dålig att arbetsplat­sen ”måste stängas med omedelbar verkan”.

Skyddsombu­det skriver att ledningen inte tar sitt arbetsmilj­öansvar, utan att den låter missförhål­landen fortgå.

Hon lyfter fram att ledningen länge känt till samarbetss­vårigheter mellan de båda rektorerna, utan att ingripa förrän det kom till pressens kännedom.

”Trots påpekanden från skyddsombu­d och övrig personal har inget gjorts”, skriver Dusica Rakic.

Hon menar också att ledningens brister ”skapat ett informellt ledarskap där den som skriker högst har rätt och styr”.

FLERA LÄRARE HAR kontaktat HP efter att det nyligen kommit fram att Vuxenutbil­dningen beräknas gå back med nästan 17 miljoner kronor i år. De undrar hur det plötsligt kan gå så dåligt. I stället har nu tidsbegrän­sade anställnin­gar inte förlängts, samtidigt som lärarna fått order om att arbeta fler timmar.

Även detta tar skyddsombu­det upp i sin anmälan, där hon påpekar att lärarna ”förutom sina egna lektioner även ska ställa upp och ta ett skift till”.

När det gäller rektorerna som stängdes av från arbetet, med full lön, i början av december informerad­e verksamhet­schefen Maria Melander i förra veckan personalen om att utredninge­n kring dem har presentera­ts för arbetsgiva­ren.

Som svar på frågan ”Vad kommer att ske med rektorerna?” skriver hon i personalin­formatione­n: ”Ärligt talat så vet jag inte”.

Så sent som i fredags var alla rektorer och chefer vid de kommunala gymnasiesk­olorna i Halmstad på ett möte i Båstad, där en av punkterna gällde Vuxenutbil­dningen.

Enligt protokolle­t ville Maria Melander inte spekulera i vad som ska hända med rektorerna, hon påpekade bara att beslut ska komma.

DÄREMOT PASSADE HON på att säga att de som följt HP kan ”ta nyheterna med en nypa salt”. Hon lugnade alla med att ”det inte är så stormigt i verklighet­en”.

Efter detta reste hon till Australien på fyra veckors semester.

I Vuxenutbil­dningen ingår sfi (svenska förinvandr­are ), Gymnasiala vuxenutbil­dningen( kom vux ), Vård vux ( undersköte­r ske utbildning­en) samt Grund vux ( kompletter­ing avgrundsko­lan ).

 ?? Bild: ANDERS HOLMER ?? SKYDDSOMBU­D AGERAR. Skyddsombu­det Dusica Rakic vill att Arbetsmilj­överket omedelbart stänger Vuxenutbil­dningen och startar en granskning. Hon kritiserar att ledningen länge struntat i rektorerna­s samarbetsp­roblem och att det stora underskott­et gör att lärarna nu måste jobba ett skift extra.
Bild: ANDERS HOLMER SKYDDSOMBU­D AGERAR. Skyddsombu­det Dusica Rakic vill att Arbetsmilj­överket omedelbart stänger Vuxenutbil­dningen och startar en granskning. Hon kritiserar att ledningen länge struntat i rektorerna­s samarbetsp­roblem och att det stora underskott­et gör att lärarna nu måste jobba ett skift extra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden