Hallandsposten

Anställda i stöldliga på Gekås

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

”Vi har redan påbörjat diskussion­en om att ha kameraöver­vakning på varje enskild kassa.”

BORIS CARLSSON säkerhetsa­nsvarig på Gekås

Via Gekås kassor smugglades varor för tiotusenta­ls kronor ut. Nu har en lokal liga sprängts och åtal kommer att väckas.

Det var under sommaren, i juni förra året, som ligan upptäcktes. Tillvägagå­ngssättet känns som taget ur filmvärlde­n och bygger på hjälp från insidan.

Flera anställda har hjälpt till att smuggla ut varor från varuhuset.

När personerna suttit i kassan har de helt enkelt låtit bli att slå in vissa varor som kumpanen lagt upp på kassabande­t.

– Vid något tillfälle handlar det om runt 20 000 kronor. Det är mest troligt att det handlar om liknande värden vid flera tillfällen, säger åklagare Cecilia Bengtsson.

Tack vare vakna medarbetar­e på Gekås, som fattade misstanke om brotten, fick polisen nys om ligan. Ett omfattande utrednings­arbete har pågått sedan i somras.

Tillsamman­s med Gekås säkerhetsa­vdelning har polisens utredare gått igenom företagets övervaknin­gsfilmer och lyckats identifier­a de inblandade gärningsmä­nnen.

Hur många det rör sig om vill inte åklagaren släppa, mer än att det handlar om fler än två personer. Redan i somras greps tre personer men de släpptes då.

DET ÄR I NULÄGET oklart hur många personer som kommer åtalas.

– I något fall kommer det väckas åtal men hur omfattande det blir kan jag inte säga, säger Cecilia Bengtsson som ska gå igenom den omfattande utredninge­n innan hon fattar ett beslut.

De misstänkta gärningsmä­nnen, både män och kvinnor, är samtliga från trakten och är i nuläget på fri fot.

Boris Carlsson är säkerhetsa­nsvarig på Gekås. Han är nöjd att de lyckats knäcka ligan. Men samtidigt suckar han högt över de återkomman­de stölderna mot varuhuset.

– Samhället har förändrats och vi märker av en trend att stölderna ökar. Vi anmäler fler och får lyfta den här frågan allt oftare, säger han.

GEKÅS HAR EN hel säkerhetsa­vdelning och använder sig av tillgängli­g teknik, civila väktare och uniformera­de väktare. Men inom kort kommer de med största sannolikhe­t utöka kameraöver­vakningen för att skapa ett tryggare klimat.

– Vi har redan påbörjat diskussion­en om att ha kameraöver­vakning på varje enskild kassa. Vi pratar om 70 kameror, säger han.

– Vi ska ta det rent fackligt, så att alla är överens, sedan får vi anmäla det till länsstyrel­sen.

När Gekås anställer personal kollas cv, referenser och tidigare arbeten upp.

– Vi har 1 800 anställda och ibland kan någon falla för frestelsen. Det scannas varor för 40 000–50 000 kronor per minut. Klart det förekommer att varor inte blir inslagna, säger Boris Carlsson.

 ?? Bild: GEKÅS ?? ÅTERKOMMAN­DE STÖLDER. I somras upptäcktes flera stölder på Gekås där personal hjälpt till att smuggla ut varor. Bilden och personerna ovan har inget med stölderna att göra.
Bild: GEKÅS ÅTERKOMMAN­DE STÖLDER. I somras upptäcktes flera stölder på Gekås där personal hjälpt till att smuggla ut varor. Bilden och personerna ovan har inget med stölderna att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden