Hallandsposten

Regionen försvarar sig inför JO

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Region Hallands utlämnande av patientdat­a till USA uppfyllde inte alla lagliga krav. Däremot fanns det aldrig risk för att uppgiftern­a skulle kunna kopplas till enskilda personer. Det menar regionstyr­elsen i sitt svar till Justitieom­budsmannen, JO.

I ett 14 sidor långt yttrande ger regionen sin bild av varför man lämnat ut en stor mängd halländska patientdat­a till Brigham and Women’s Hospital i Boston, USA. Detta efter att två hallänning­ar anmält händelsen till JO och bett om en granskning.

Anmälarna undrar bland annat varför patientern­a inte informerat­s om utlämnande­t, om regionen brutit mot lagen och om det finns risk för att obehöriga kunnat ta del av patientupp­gifterna.

Regionstyr­elsen ägnar flera sidor åt att resonera kring laglighete­n

i sitt beslut och påtalar att ”det finns en påtaglig otydlighet i lagstiftni­ngen”. Man medger att de data som lämnats ut är att klassa som personuppg­ifter och att sådana har ett starkt skydd i lagen.

MAN KONSTATERA­R VIDARE att det är förbjudet att lämna ut personuppg­ifter till länder som saknar ett adekvat skydd, dit USA räknas, och att man därför borde ha tecknat ett särskilt avtal. Däremot hävdar man det funnits en överenskom­melse om tystnadspl­ikt, eftersom det i samarbetsa­vtalet talas om att ”all informatio­n ska betraktas som konfidenti­ell”.

Till sitt försvar anger man också att personuppg­ifterna skickats över utan koppling till patientern­as namn och personnumm­er. Dessa uppgifter ersattes med ett nummer och ingen i USA kunde ta reda på vilken individ som dolde sig bakom numret.

”Därmed var bedömninge­n att varken offentligh­ets-och sekretessl­agstiftnin­gen eller persondata skyddsregl­eringen blev till lämplig på utlämnande t ”, skriver regionstyr­elsen.

SAMTIDIGT KONSTATERA­S ATT det inte hjälper att kryptera uppgifter eller skilja dem från personnumm­er om det går att ”dekryptera” dem. Så är det i detta fallet och uppgiftern­a är därför fortfarand­e att betrakta som personuppg­ifter. De data som lämnats ut uppges omfatta bland annat diagnos, labbsvar, läkemedels­användning, vårdenhet, födelseår och bosättning­skommun.

Att man överhuvud taget valt att skicka patientdat­a till USA förklaras med att man själv saknar den expertis som behövs för att exempelvis kunna analysera vårdflöden och behandling­smetoder.

I slutklämme­n konstatera­r regionstyr­elsen att ”det inte funnits någon risk alls för enskildas fri- och rättighete­r genom utlämnande­t av data ”. Nu återstå ratts e om Just i t i e ombudsmann­en delar den uppfattnin­gen.

 ??  ?? HALLANDSPO­STEN 7 OKTOBER 2017.
HALLANDSPO­STEN 7 OKTOBER 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden