Hallandsposten

Laholmare vill ha nytt hopptorn

- CARINA NILSSON 010-471 50 97 cn@hallandspo­sten.se

På drygt en vecka har Facebookgr­uppen Hopptorn i Glänninges­jö fått över 500 medlemmar. – Målet är att vi ska få ett nytt och likadant hopptorn som det gamla, i sjön igen till 2019, säger Jonas Ozolins.

Jonas är en av initiativt­agarna bakom Facebookgr­uppen, som bildades i mitten av januari.

Nu är han administra­tör för gruppen, som i skrivande stund har 519 medlemmar.

– Det här är verkligen personligt för mig och många andra, har jag förstått. Jag har varit och badat och fiskat i den här sjön tillsamman­s med min farfar, min pappa och nu med min egen son. Men det blir inte detsamma utan hopptornet, säger han.

I Facebookgr­uppen delas minnen och gamla bilder av hopptornet.

– Jag tror att det här hopptornet finns i många laholmares hjärta, säger Jonas.

HAN TVEKAR INTE att kalla hopptornet för ett lokalt kulturarv.

– Det här har varit den ultimata badplatsen där alla generation­er kan samsas. De små kan bada innanför flytbryggo­rna och ungdomar kan roa sig med hopptornet. För många som inte kan ta sig ner på sandstrand­en i Mellbystra­nd har Glänninge varit ett alternativ, säger Jonas.

Målet för Facebookgr­uppen är att bli 700 medlemmar.

Sedan har de tänkt göra en namninsaml­ing Administra­tör för facebookgr­uppen Hopptorn i Glänninge sjö och sätta ihop en skrivelse med budskapet till kommunen.

– Vi vill inte bara vara en grupp som gnäller, utan kanske kan vi i gruppen också hitta lösningar själva. Det kanske finns någon lokal arkitekt som kan rita ett torn, och någon som är villig att sponsra material, säger Jonas och fortsätter:

– Men det är viktigt att det blir en fast konstrukti­on, man ska kunna ta sig ut på bryggan med rullstol eller barnvagn och bara njuta av sjön.

Kultur- och utveckling­snämnden har avsatt en miljon till renovering av badplatsen. I november lade man ut arbetet på anbud, men då visade det sig att det fattades 350 000 kronor.

”Hopptornet är ett lokalt kulturarv”

JONAS OZOLINS

NÄMNDEN HAR NU bett kommunfull­mäktige om att få dessa extra pengar.

– Om vi inte får de 350 000 kronorna får vi se över hela projektet igen, säger kommunens fritidsche­f Christer Johansson och fortsätter:

– Rent spontant kan jag säga att ett fast torn, som behöver pålas, kommer att bli mycket dyrare än ett torn som ligger på en flytbrygga, säger han.

 ?? Bild: CARINA NILSSON/ HENRIK WILLIAMSSO­N ?? TOMT. Vyn över Glänninge sjö är sig inte lik sedan det fem meter höga hopptornet försvann, tycker Jonas Ozolins.
Bild: CARINA NILSSON/ HENRIK WILLIAMSSO­N TOMT. Vyn över Glänninge sjö är sig inte lik sedan det fem meter höga hopptornet försvann, tycker Jonas Ozolins.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden