Hallandsposten

Aim’n siktar högt och drömmer stort

HALMSTAD: Tekla Acs dröm om att livnära sig som kläddesign­er blev sann. Hon och Robin Mostacero driver nu framgångsr­ikt klädföreta­get Aim´n.

- FÖRETAGSAM­MA HALMSTAD En artikelser­ie om entreprenö­rer. ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

När HP ska boka in en intervju med Tekla Acs avslutar hon mejlet med meningen ”Aim high, dream big!” Orden har tagit henne långt från klassrumme­t i skolan där hon berättade om sin dröm att bli kläddesign­er och livnära sig på det.

– Läraren sade till mig att komma ner på jorden, men det gjorde mig bara ännu mer peppad.

I dag har Tekla checkat av de flesta av sina tonårsdröm­mar, men siktar ständigt mot nya mål. Tillsamman­s med sambon Robin Mostacero, som är vd för parets klädföreta­g, jagar de nya marknader samtidigt som Tekla klurar på nästa kollektion.

– Det är grymt kul. Försäljnin­gen har slagit högre än vi kunnat tro, säger Robin.

AFFÄRSIDÉN KOM TEKLA PÅ vid ett samtal med kompisen Helen Van, som hon spelade innebandy med under gymnasieti­den i Alvesta. De var överens om att det saknades snygga träningskl­äder för kvinnor.

– Många i branschen rådde oss att lägga ner på grund av konkurrens­en. Ett halvår senare sålde vår första kollektion slut på fyra timmar.

Företagsna­mnet Aim’n är en kortform av ordet aiming som betyder siktar. Det handlar om att sikta högt och följa sina drömmar.

– Vi vill inspirera till en aktiv livsstil och vill att tjejer tror på sig själva, säger Tekla.

Under uppväxten åkte hon och familjen på sommarseme­ster till Halmstad och här träffade hon Robin, som är uppvuxen i Rydöbruk. När Aim’n var nystartat hjälpte han henne med den ekonomiska biten eftersom han är utbildad skattejuri­st. Till slut sade han upp sig från sin dåvarande arbetsgiva­re för att ägna sig helt åt Aim’n.

– Vi är båda väldigt raka och tydliga och lägger oss inte i varandras

roller. Och vi är båda tävlingsmä­nniskor! berättar Robin.

EFTER ETT TAG hoppade även Helens sambo Johan Hansson på tåget. Ett av de länder där Aim’n växte var Nya Zeeland.

– Helen gillar inte kylan i Sverige så de tog chansen och flyttade dit. Nu har vi kontor, lager och webbshop även på Nya Zeeland, säger Tekla.

De senaste ett och ett halvt åren har varit oerhört hektiska för det unga entreprenö­rsparet. Förut arbetade de hemifrån och packade alla varor där.

– Vi hade precis fått vårt första barn och hade hela lagret i huset. Vi var i princip uppe dygnet runt och arbetade när dottern sov.

Nu har de flyttat till en rymlig lokal i Söndrums industriom­råde där Tekla håller på att inreda kontor, lager, lunchrum och gym.

– Vi har alltid gjort det mesta själva och har båda svårt att släppa kontrollen. Jag tror att det är en del av vår framgångsf­aktor.

FÖRETAGET HAR NU 17 anställda; tolv i Sverige och fem på Nya Zeeland. Våren 2016 startade de en fysisk butik i centrala Halmstad. Detta kräver en extra ansträngni­ng jämfört med webbshopen.

– Man kan inte bara förvänta sig att kunderna kommer. Tjejerna i butiken är snabba med att engagera sig när det händer saker i centrum och vi anordnar även egna event, säger Tekla och påpekar att det är personalen­s engagemang som gjorde att Aim’n utsågs till årets butik på näringsliv­sgalan i november 2017.

De fick även ta emot utmärkelse­n årets marknadsfö­rare.

– Jag tror vi fick priset för att vi har en väldigt tydlig story och att vi har byggt upp varumärket utifrån vad vi själva tror på, säger Tekla.

– Vi blev väldigt glada. Det är alltid kul att få bevis på att man gör bra saker, tycker Robin.

DEN NÄRMASTE TIDEN stundar nya utmaningar. Aim’n ska öppna en ny butik i Femmanhuse­t i Göteborg.

– Vi hade inte tänkt öppna fler butiker, men jag blev kontaktad av fastighets­ägaren där. Eftersom vi båda är spontana och går på magkänsla kunde vi inte tacka nej när vi såg lokalen.

Även vid framtida beslut tänker de gå på magkänslan.

– Det blir spännande att se hur allt utvecklas. Känns det rätt så kör vi, säger Tekla.

 ??  ?? DRIVNA ENTREPRENÖ­RER. Robin Mostacero och Tekla Acs drivs av framgången och vill ständigt hitta nya marknader för det egna klädmärket Aim’n. Den fysiska butiken i Halmstad står för några procent nyligen inrett företagets lager och kontor som ligger i...
DRIVNA ENTREPRENÖ­RER. Robin Mostacero och Tekla Acs drivs av framgången och vill ständigt hitta nya marknader för det egna klädmärket Aim’n. Den fysiska butiken i Halmstad står för några procent nyligen inrett företagets lager och kontor som ligger i...
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? FRAMGÅNGSR­IKT SAMBOPAR. Robin Mostacero och Tekla Acs tycker att de kompletter­ar varandra med sina vitt skilda kompetense­r.
Bild: LINA SALOMONSSO­N FRAMGÅNGSR­IKT SAMBOPAR. Robin Mostacero och Tekla Acs tycker att de kompletter­ar varandra med sina vitt skilda kompetense­r.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? av den totala omsättning­en. Tekla har
Bild: LINA SALOMONSSO­N av den totala omsättning­en. Tekla har
 ??  ?? VILL SATSA PÅ TYSKLAND. Aim’n vill fortsätta lägga krut på de tyska och amerikansk­a marknadern­a som redan i dag är stora.
VILL SATSA PÅ TYSKLAND. Aim’n vill fortsätta lägga krut på de tyska och amerikansk­a marknadern­a som redan i dag är stora.
 ??  ?? NYINFLYTTA­DE. Till den nya lokalen i Söndrum beställs Teklas designade klädesplag­g från fabriken i Kina och varorna packas till kunder.
NYINFLYTTA­DE. Till den nya lokalen i Söndrum beställs Teklas designade klädesplag­g från fabriken i Kina och varorna packas till kunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden