Hallandsposten

Gångbron är i sämre skick än förväntat

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Den eldhärjade Gamletulls­bron är i sämre skick än väntat. Drygt 60 procent av bron är skadad visar den undersökni­ng som har gjorts. Samtidigt finns hopp om att gående inom kort ska kunna använda bron igen.

I förra veckan gjordes en större och mer djuplodand­e undersökni­ng av den brandskada­de bron. Den slutliga rapporten kommer inte förrän i slutet av månaden, men redan nu kan Anders Thorén, chef för teknikoch fritidsför­valtningen, avslöja hur stora skador bron har fått.

– Bron är 77,3 meter. 47,4 meter av den är skadad så det är omkring 60 procent, säger han.

DET ÄR BETYDLIGT mer än vad man trodde från början.

– Vi förstod ju direkt att den hade omfattande skador, men trodde att det handlade om en tredjedel av bron, säger Anders Thorén.

Han kan fortfarand­e inte säga om hela bron behöver bytas ut eller om det räcker med en del. Slutrappor­ten kommer att ge svar på hur hållfasthe­ten påverkats av branden.

– Oavsett tror jag att vi kommer att få göra två förfrågnin­gar om jobbet eftersom det ändå kan bli billigare att byta ut hela konstrukti­onen. Men vi tror och hoppas att det mest kostnadsef­fektiva blir att kapa en del av den. Förhoppnin­gen är också att inom kort kunna öppna en liten passage.

– OM RAPPORTEN VISAR att bron håller för det, och det inte blir för kostsamt, vill vi försöka öppna en liten, provisoris­k passage för gående under tiden som vi upphandlar jobbet. Det är en uppskattad bro som används av många och det vore synd om den bara står där stängd, säger Anders Thorén.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? SÄMRE SKICK. Skadorna på Gamletulls­bron, som eldhärjade­s under nyårsnatte­n, har visat sig vara än mer omfattande än vad man först trodde.
Bild: JOHAN PERSSON SÄMRE SKICK. Skadorna på Gamletulls­bron, som eldhärjade­s under nyårsnatte­n, har visat sig vara än mer omfattande än vad man först trodde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden