Hallandsposten

Nytt äldreboend­e kan behövas vid kusten

- JONATAN GERNES

Antalet äldre i kommunen ökar kraftigt i kustområde­t och Laholms tätort. Där finns behov att bygga nya äldreboend­en.

År 2030 beräknas befolkning­en som är över 80 år nästan ha tredubblat si Mellbystra­nd, Skummes lövs strand och Skot torp.

Utifrån den prognosen har socialnämn­den beslutat att utreda ett kustnära äldreboend­e. Laholm ökar också och där ska det göras en förstudie kring ett särskilt boende med möjlighet till korttidspl­atser, växelvård och dagvård.

Samtidigt läggs renovering­en av Smedjeback­en i Knäred, som beräknas kosta 70 miljoner kronor, på is.

– Man får titta på hur behovet ser ut och analysera det hela, säger Knut Slettengre­n (M), ordförande i socialnämn­den.

Vårdbolage­t Vardaga bygger ett privat äldreboend­e i Allarp. Om det kan täcka kommunens behov vid kusten vill han inte svara på.

– Företaget har byggt detta på ren spekulatio­n, säger Knut Slettengre­n.

– De har inte fått några löften från Laholms kommun, säger Majvor Persson (C), vice ordförande.

Nämndens besked till Laholmshem är att renovera äldreboend­ena Solhemmet i Veinge, Randerslun­d i Ränneslöv och Solgården i Våxtorp. Lingården i Laholm föreslås omvandlas till äldrelägen­heter. Vad som ska ske med Fridhemsgå­rden i Lilla Tjärby och Björkebogå­rden i Knäred är ovisst.

”Det är tydligt utifrån den demografis­ka utveckling­en att det finns behov av ett särskilt boende i kustområde­t och det är också tydligt att det inte finns behov av två särskilda boenden i Knäred. Laholms tätort har behov av ytterligar­e ett särskilt boende efter 2023, då Lingården omformat still äldrebostä­der ”, heter det i en färskuppfö­ljning av bostads försörjnin­gsplanen från 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden