Hallandsposten

Klar svensk seger – tacka Palicka för det

HANDBOLL: MEN NU BEHÖVS HJÄLP AV FRANKRIKE

- CARL GÖRANSSON/TT

Sverige vann planenligt mot Vitrysslan­d med 29–20 i handbolls-em.semifinalh­oppet lever – men hjälp från Frankrike behövs. – Har inte hunnit tänka så mycket på det, säger spelaren Hampus Wanne till TV3.

SVERIGE VITRYSSLAN­D

(16–11)

29 20

Sverige kan framför allt tacka en storspelan­de Andreas Palicka i målet.

– Vi har haft en bra uppdelning i speltid, jag och ”Äpplet” (Mikael Appelgren). Så jag kände att jag behövde att jag några räddningar i dag, säger Palicka till TV3 efter sina 20 räddningar.

Det finns fortfarand­e otaliga tänkbara upplösning­ar på Sveriges Em-grupp. Men en sak går att slå fast redan nu: Det ser ut att bli en rysligt spännande onsdagskvä­ll i Zagreb. Sverige–norge och Kroatien–frankrike – två glödheta matcher och fyra lag som alla har semifinalh­oppet levande inför avslutning­en av mellanrund­an.

– Jag har inte hunnit tänka på det så mycket, det ska bli roligt att möta Norge, säger Hampus Wanne till TV3.

Om Sverige tar poäng eller inte förlorar för stort mot Norge finns all anledning för de svenska spelarna att sätta sig på läktaren och skandera ”Allez les Bleus” när Frankrike möter Kroatien senare på kvällen. För då ligger Sveriges semifinalö­de (se faktaruta) helt i * Mycket talar för att Sveriges öde i handbolls-em inte är avgjort förrän efter Kroatiens match mot Frankrike sent på onsdag kväll. Detta gäller inför gruppavslu­tningen, där Sverige och Norge spelar den tidigare kvällsmatc­hen:

* • Seger mot Norge räcker om inte Frankrike förlorar med minst två (med siffrorna 22–20 eller mer) och max sju mål (eller åtta, med siffrorna 37–29 eller mer).

* • Oavgjort mot Norge räcker om Frankrike slår Kroatien.

* • Förlust mot Norge (med max tre mål, eller fyra med siffrorna 28–32 eller mer) räcker om Frankrike slår Kroatien. franska händer.

– Var inte oroliga, vi kommer göra vårt bästa, säger de franska världsmäst­arnas målvakt Vincent Gérard.

Måndagskvä­llens match, mot ett redan avsågat Vitrysslan­d, bjöd däremot inte på handbollsg­odis och dramatik för det fåtal åskådare som hade letat sig till Arena Zagreb. Det var mer ett blågult jobb som skulle göras för att skapa sig bästa möjliga förutsättn­ingar inför Norgematch­en.

Jobbet gjordes dessutom lite halvdant.

Bortsett från målvakten Andreas Palicka – han räddade hälften av skotten, däribland två av två straffar – var det inte särskilt mycket semifinalk­lass över det svenska spelet. Det slarvades en hel del med både passningar och skott och när Vitrysslan­d öppnade andra halvlek med tre raka mål ledde Sverige bara med 16–14.

Då kom fyra välbehövli­ga svenska mål på lika många minuter. Palicka var en som hittade rätt när han påpassligt utnyttjade att det vitryska målet var övergivet.

Sedan blev avslutning­en av matchen en rätt behaglig historia för Sverige. Kantspelar­en Hampus Wanne kom in från bänken och gladde med totalt fyra mål i matchen, lika många som Albin Lagergren.

– Jag har haft det lite tufft, så det var skönt att göra några, säger Wanne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden