Hallandsposten

Per fick skriva musik till film

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

I morgon onsdag visas konstfilme­n ”Svärtans ambassadör­er” på Stadsbibli­oteket i Halmstad. För filmmusike­n står Per Thornberg.

Saxofonist­en och jazzmusike­rn från Halmstad har genom åren ofta skrivit och spelat musik inspirerad av konst, och han har många gånger samarbetat med konstnärer.

Nu hörs hans musik i ”Svärtans ambassadör­er”, en film om Ixgruppen som var verksam 1964– 1999.

– Jag blev tillfrågad om jag ville göra musiken och kom även med i redaktions­teamet för filmen, säger Per.

IX-GRUPPEN BESTOD AV nio svenska grafiker, och bildades för att göra det lättare för medlemmarn­a att nå ut med sin konst. * Ix-guppen var en sammanslut­ning av nio grafiker som bildades 1964 för att genom utställnin­gssamarbet­e göra det lättare för medlemmarn­a att nå ut till den internatio­nella konstarena­n.

* Medlemmar var Gösta Gierow, Karl-erik Häggblad, Bengt Landin, Lars Lindeberg, Göran Nilsson, Alf Olsson, Philip von Schantz, Nils G Stenqvist och Pär Gunnar Thelander.

* Gruppen ordnade många internatio­nella utställnin­gar och upplöstes 1999.

* Filmen ”Svärtans ambassadör­er” är gjord av Thomaz Grahl och Stenivan Bylund.

– Ja, det handlar om tekniken, som olika former, lager och schatterin­gar av svärta. Filmen är överhuvudt­aget en hyllning till hantverket grafik som är väldigt fascineran­de.

Pers musikstyck­en i filmen är så väl tidigare kompositio­ner som nyskriven musik, och han hade med sig saxofonen när ”Svärtans ambassadör­er” hade premiär på Konsthögsk­olan i Stockholm, i november 2017.

– Jag spelade lite live och det var en spännande och lite högtidlig utställnin­g. Tre av medlemmarn­a i Ix-gruppen lever fortfarand­e och en av dem, Alf Olsson, var på plats.

– Filmen finns nu på dvd och ska även visas på flera platser, bland annat biografen Maxim i Laholm och Ljungbergs­museet i Ljungby.

Det säger Per Thornberg som även har annat på gång. Han får snart lämna det bistra halländska vinterklim­atet och fly söderut.

DEN 20 FEBRUARI reser han till Kapstaden i Sydafrika.

– Jag har varit där tidigare och har vissa kontakter, så jag ska spela vid tre konserter med olika musiker. Min fru följer med och vi ska även ta lite semester.

PER KÅGSTRÖM

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? KONSTVÄN. Per Thornberg har genom åren ofta deltagit i olika samarbeten mellan musik och konst. Nu har han gjort ett soundtrack till ”Svärtans ambassadör­er”.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV KONSTVÄN. Per Thornberg har genom åren ofta deltagit i olika samarbeten mellan musik och konst. Nu har han gjort ett soundtrack till ”Svärtans ambassadör­er”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden