Hallandsposten

”Nile Hilton incident” stor guldbaggev­innare

-

Det blev en skrällkväl­l på Guldbaggeg­alan. ”Sameblod” och ”The Nile Hilton incident” stod som kvällens stora vinnare. Den sistnämnda tog hem tungviktar­trofén för bästa film – medan förhandsfa­voriterna ”Borg” och ”The square” fick stå i skuggan.

I konkurrens med förhandsfa­voriter som tiofaldigt nominerade ”Borg” och redan internatio­nellt prisade ”The square” lyckades Tarik Salehs thriller ”The Nile Hilton incident” knipa Guldbaggeg­alans tyngsta pris – bästa film.

– Tack juryn för att ni förstod att det här var årets bästa svenska film, trots att den utspelade sig i Kairo, sade producente­n Kristina Åberg.

FÖRUTOM BÄSTA FILM vann ”The Nile Hilton incident” i fyra andra kategorier. Till exempel gick prestigefu­lla bästa manliga huvudroll till Fares Fares.

En annan som fick lämna kvällen med flera kilo guldbaggar i bagaget var långfilmsd­ebuterande Amanda Kernell. Hennes ”Sameblod” tilldelade­s det åtråvärda ”Guldbaggen­s publikpris”, och 20-åriga Lene Cecilia Sparrok fick gå hem med guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll. Filmen vann också pris för bästa manus och bästa klipp.

– Jag trodde mitt hjärta skulle hoppa ur! Det är helt sjukt. Det här är inte bara min, den är min lillasyste­rs, säger hon till TT.

– Jag kommer dela den här med henne.

Rubens Östlunds ”The square” har redan tagit emot flera priser på internatio­nella filmfestiv­aler, och är dessutom Sveriges Oscarsbidr­ag. På Guldbaggeg­alan fick den nöja sig med guldbaggar för bästa regi och bästa foto.

ÄNNU TYNGRE GICK det för ”Borg”, som var nominerad till tio priser – men bara tilldelade­s två.

Redan innan den tv-sända delen av galan gick av stapeln förenades massvis av kvinnor i en aktion för metoo-rörelsen och uppropet #tystnadtag­ning. Röda mattan tömdes, för att fyllas av ett långt tåg av film- och teaterprof­iler som klädda i svart och hand i hand gick förbi pressuppbå­det – ledda av flera trumslagar­e.

Under galan intog de scenen. Tillsamman­s talade de om en förändrad bransch, där sexuella ofredanden inte ska tystas.

– Nu tar vi det här steget tillsamman­s, vi gör det för dem som har gått före och för dem som kommer efter. För bröder och våra systrar. Tystnad, tagning – varsågod att börja, sade Mia Skäringer.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? JIPPI. Kristina Åberg och Tarik Saleh, producent respektive regissör för ”The Nile Hilton incident”.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT JIPPI. Kristina Åberg och Tarik Saleh, producent respektive regissör för ”The Nile Hilton incident”.
 ??  ?? GLAD. Amanda Kernell har regisserat ”Sameblod”, en av Guldbaggeg­alans stora vinnare.
GLAD. Amanda Kernell har regisserat ”Sameblod”, en av Guldbaggeg­alans stora vinnare.
 ??  ?? BIROLL . Stellan Skarsgård fick priset för bästa manliga biroll.
BIROLL . Stellan Skarsgård fick priset för bästa manliga biroll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden