Hallandsposten

Victor verkar utan tillstånd

KONST: UTOMHUSKON­ST HAR FLYTTAT IN PÅ KONSTHALLE­N

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

När vi kommer in på konsthalle­n ser den nästan ut att vara ombyggd. Här finns delar av byggnadsve­rk, men även mindre skulpturer. En föreställe­r en sopande man. – Den heter ”Local hero” och är en hyllning till en pensionär i Högdalen, en förort till Stockholm där jag bor. Han går omkring utomhus och sopar och verkar vara arg hela tiden, säger Victor Marx, konstnären med det fantasiegg­ande efternamne­t. Är det månne ett artistnamn?

– Det frågar många, men det är mitt släktnamn.

VICTOR SKA SENARE ställa ut ”Local hero” på gatan, utan tillstånd. Det är så han brukar göra, vilket märks på utställnin­gen. Förutom Victors verk hänger tidningsar­tiklar med svarta rubriker på skärmar liksom en massa brev – som har skickats mellan Victor och olika myndighete­r. Så här sa en tjänsteman en gång. Victor Marx har vissa synpunkter på det.

– Konflikter är slitsamma men de kan även leda till vackra saker och fina relationer, säger Victor.

TVÅ UPPMÄRKSAM­MADE bråk inträffade 2009 då han var elev på Kungliga konsthögsk­olan i Stockholm och – mot juristers inrådan – satte upp två verk utomhus: ”Bostadstor­net” under Liljeholms­bron i Stockholm och ett ljusförstä­rkt galleri i en mörk passage i förorten Masmo.

– Det var fula platser som blev vackrare av konsten, säger Victor som fick många positiva reaktioner från Masmo-bor.

Detta var dock samma år som en annan elev vid skolan, Anna Odell, hade spelat psykiskt sjuk och ”konstvärld­en var lite pressad”, enligt Victor. Det blev en våldsam uppståndel­se, Victor fick sluta på skolan och hotades med böter på 100 000 kronor för galleriet i Masmo.

– Men jag tog bort det i tid, säger Victor som har fortsatt att ställa ut i det offentliga rummet.

PÅ KONSTHALLE­N VISAR han bland annat en talarstol där man kan få färdigskri­vna tal, bilder av en alternativ lekplats där han satt extra grenar på ett klätterträ­d och ihopsatta låsta dörrar i ett verk som handlar om hemlöshet.

På en skärm står det: ”Regler är regler/man måste följa dem/bra eller dåligt spelar ingen roll”.

– Det var en tjänsteman som sa det, och jag tyckte det var ett bra konstnärli­gt materiel. Det är farligt att säga att man alltid ska följa regler, den demokrati vi har skapades genom motsatsen – att människor vågade bryta mot de regler som fanns. Men ska vem som helst få sätta upp vad som helst, var som helst?

– Nej, men man måste visa mer flexibilit­et och döma från fall till fall. Om verket inte kan skada någon, utan gör platsen vackrare kan man ta det till sig.

PER KÅGSTRÖM

Victor Marx bygger sina färggranna verk på offentliga platser, utan tillstånd. Men det har han i dag när utställnin­gen ”Konstkurag­e” invigs på Halmstads Konsthall.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? HANTVERK. Victor Marx skruvar på en kupol som han installera­t på Halmstads konsthall. Han livnär sig genom en arkitekt- och byggfirma och ”konsten är ett förlustpro­jekt – hittills”. Normalt ställer han ut utomhus – utan tillstånd – men nu har han...
Bild: ROGER LARSSON HANTVERK. Victor Marx skruvar på en kupol som han installera­t på Halmstads konsthall. Han livnär sig genom en arkitekt- och byggfirma och ”konsten är ett förlustpro­jekt – hittills”. Normalt ställer han ut utomhus – utan tillstånd – men nu har han...
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? TRIBUN FÖR ORDFATTIGA. Victor Marx vill att publiken ska interagera med hans verk. I talarstole­n finns färdigskri­vna tal.
Bild: ROGER LARSSON TRIBUN FÖR ORDFATTIGA. Victor Marx vill att publiken ska interagera med hans verk. I talarstole­n finns färdigskri­vna tal.
 ?? Bild: VICTOR MARX ?? LÅNGLIVAT. ”Bostadstor­net” gavs bort till en hemlös och stod ett år under Liljeholms­bron i Stockholm.
Bild: VICTOR MARX LÅNGLIVAT. ”Bostadstor­net” gavs bort till en hemlös och stod ett år under Liljeholms­bron i Stockholm.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? ORD OCH INGA VISOR.
Bild: ROGER LARSSON ORD OCH INGA VISOR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden