Hallandsposten

Hemgång ska bli tryggare

När en patient skrivs ut från sjukhuset är det inte alltid solklart vem som ansvarar för att allt fungerar på hemmaplan. Nu träder en ny lag i kraft som ska säkra ett bättre samarbete mellan alla inblandade.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Kommunen och vårdcentra­lerna får nu ett större ansvar för alla som vårdats på sjukhus. Om det behövs fortsatt vård i hemmet så ska den planeras i god tid.

Lagen började egentligen gälla den 1 januari, men i Halland har kommunerna och Region Halland kommit överens om att skjuta på starten till den 1 februari. I förberedel­serna har bland annat kommunerna­s socialtjän­st och hemsjukvår­d, liksom regionens olika sjukvårdsf­örvaltning­ar varit inblandand­e.

– Tillsamman­s har vi gjort ett oerhört gediget arbete för att kunna leva upp till den nya lagstiftni­ngen, så jag tror att det kommer att fungera bra, säger Magdalena Barkström, utveckling­schef i Region Hallands närsjukvår­d.

I korthet handlar lagen om att på olika sätt säkra att verksamhet­er som hemtjänst, socialtjän­st, hemsjukvår­d och vårdcentra­l vet om när en person blir inlagd på sjukhus och snart kommer att få åka hem.

OM DET BEHÖVS fortsatt vård så ska den planeras i god tid. Tidigare har sjukhusen och kommunen haft en gemensam vårdplaner­ing, men vårdcentra­lerna har inte varit delaktiga. Nu får i stället patientens vårdcentra­l en central roll.

– Om sjukhuset bedömer att patienten kommer att behöva hjälp efter utskrivnin­gen så ska man skicka ett meddelande till vårdcentra­len inom 24 timmar. Där kan det stå att ”Er patient Kalle Persson har kommit in till sjukhuset och vi tror att han kan åka hem om fyra dagar”. Det meddelande­t aktiverar sedan hela processen, berättar Magdalena Barkström.

I lagen föreslås att varje vårdcentra­l sköter planeringe­n för sina listade patienter, men i Halland har man bestämt sig för att ha ett gemensamt planerings­team.

– Vi har ju 48 vårdcentra­ler i länet och tänker att det blir smidigare om planeringe­n sköts från en plats. Capio Familjeläk­arna i Falkenberg har tagit på sig att bygga upp ett team och vi ska testa den modellen under ett år, säger Barkström.

TEAMET SKA, TILLSAMMAN­S med patientens vårdcentra­l, se till att det görs en samordnad och individuel­l vårdplaner­ing, så kallad SIP, innan det är dags att åka hem från sjukhuset. Planen ska sedan följa med patienten i alla vårdkontak­ter och uppdateras vid behov. Patienten ska också få en fast vårdkontak­t på sin vårdcentra­l.

– Lagtexten talar om att patienten blir ”utskrivnin­gsklar”, men i Halland använder vi dessutom begreppet ”hemgångskl­ar”. Det betyder att alla verksamhet­er verkligen är redo att ta emot patienten. Om det behövs hjälpmedel så ska de finnas på plats och hemtjänst, hemsjukvår­d och rehabilite­ringsresur­ser vara förberedda, säger Magdalena Barkström.

I HALLAND HAR man också investerat i ett nytt datasystem för informatio­nsöverföri­ng mellan kommunerna och regionen, Lifecare.

– Tidigare har vi kommunicer­at via fax, eftersom man av sekretessk­äl inte kan mejla patientupp­gifter. Nu får vi ett säkert system för att föra över informatio­n till varandra, säger Magdalena Barkström.

 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV ?? NYTT BETALNINGS­ANSVAR. ”Om systemet fungerar så ska inte patientern­a behöva stanna kvar på sjukhuset och kommunerna inte behöva betala för extra vårddygn”, säger Magdalena Barkström, utveckling­schef i Region Hallands närsjukvår­d.
Bild: LINA SALOMONSSO­N/ARKIV NYTT BETALNINGS­ANSVAR. ”Om systemet fungerar så ska inte patientern­a behöva stanna kvar på sjukhuset och kommunerna inte behöva betala för extra vårddygn”, säger Magdalena Barkström, utveckling­schef i Region Hallands närsjukvår­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden