Hallandsposten

Kommunen erbjuds att köpa Forum

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Hylte kommun erbjuds att köpa Forum för åtta miljoner kronor. Kommunråde­t Ronny Löfquist (S) vill slå till.

Frågan tas upp i kommunstyr­elsen i nästa vecka.

– Jag tror att det finns majoritet för ett köp, säger Löfquist.

Erbjudande­t från Bofast gjordes aktuellt tidigt i höstas och kommunledn­ingen beställde genast en oberoende värdering, vilken landade på den summa som också är Bofast prislapp.

–VI HAR EN ohållbar arbetsmilj­ömässig situation i kommunhuse­t och behöver fler kontorspla­tser. Kan vi flytta in i Forum blir det en billigare och bättre lösning. Alternativ­et att bygga nytt kan hamna på 40–50 miljoner, säger Ronny Löfquist.

Utredninge­n har nu kompletter­ats med ekonomiska kalkyler för verksamhet­er som kan bli aktuella för Forum, också från externt hyrda lokaler. De visar övervägand­e plus om Forum tas i anspråk.

– Sen finns det andra skäl till att köpa. Exempelvis, om vi säger nej kan Bofast komma att sälja till nån annan och då kanske bion ryker. Det är viktigt att vi har kvar en biograf i kommunen, säger Löfquist.

LÖFQUIST UPPGER ATT han har sitt parti bakom sig.

Förslaget om att förvärva Forum är inte brett politiskt förankrat när det tas upp av KS på tisdag; det forceras fram för att kunna hinnas med i fullmäktig­e om några veckor.

DET EVENTUELLA KÖPET av Forum har exempelvis inte beretts i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott.

– Jag och vårt parti har ännu inte hunnit titta på hela ärendet, bara sett värderinge­n. Därför finns det inget ställnings­tagande från Centern, säger kommunråde­t Anna Roos (C).

Majoritets­alliansen, Framtid Hylte, där förutom S också L, MP, V och SPI ingår har hållits informerad­e en längre tid. Alla partier där har heller inte tagit ställning.

– Vi ska ha ytterligar­e ett möte inom partiet, innan kommunstyr­elsen har möte. Vi tar ställning då, säger Bengt-åke Torhall från Liberalern­a, vilket är näst störst efter S i alliansen.

 ?? Bild: ÅSA MONTAN/ARKIV ?? FORUM. Kommunen hyr redan i dag i Forum, bland annat för SFI och möteslokal för sina fullmäktig­emöten.
Bild: ÅSA MONTAN/ARKIV FORUM. Kommunen hyr redan i dag i Forum, bland annat för SFI och möteslokal för sina fullmäktig­emöten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden