Hallandsposten

Sm-plats hänger på millimeter­n

HALMSTAD: Tredjeårse­lever från Kattegatt gymnasiet tävlar i plåtslager­i–ett kreativt yrke med en ljus och hoppfull framtid.

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

– Vissa år är uppgiften att tillverka något som finns ute i verklighet­en och vissa år är det att tillverka någonting som bara är påhittat, säger Leif Möllerströ­m, lärare på plåt slagarlinj­en på Kattegatt gymnasiet.

Årets uppgift är att göra en låda med en liten upphöjning på. Detta genom olika typer av falsningar som eleverna övat på sedan tidigare.

De som tävlar är elever ur årskurs tre. De har sex timmar på sig att genomföra uppgiften från startskott­et. Sen kommer plåtslagar­e från branschen och dömer.

– HAR MAN sex timmar på sig så tycker man att man har så mycket tid i början. Men sedan går det väldigt fort på slutet, säger Leif Möllerströ­m medan tiden börjar dra ihop sig för de tävlande.

Och nerver varierar från elev till elev.

– Nej, jag tar det inte på så stort allvar. Jag vill få ihop det. Sen om jag går vidare eller inte spelar inte någon större roll, säger Jesper Albinsson.

Framtiden för de som utbildar sig till plåtslagar­e är ljus.

– Det ser mycket bra ut. Fast som ung får man kanske vara beredd på att flytta på sig. Storstäder­na skriker efter plåtslagar­e, säger Leif Möllerströ­m.

– Det är ett roligt och kreativt yrke, säger eleven Viktor Påhlsson, som snart är klar med sitt bidrag. Man får hitta på lite olika lösningar.

– Man får träffa mycket folk. Och jag gillar att arbeta utomhus. Planen är att jag ska börja jobba direkt efter studenten, säger Fred Bengtsson.

EFTER JURYNS UTLÅTANDE visade det sig att Viktor Påhlsson vann uttagninge­n och går vidare till finalen som hålls i vår.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? PILLIGT. Jesper Albinsson och Pontus Bengtsson mäter och diskuterar. ”Det är pilligt. Allt måste vara noggrant gjort”, säger Pontus Bengtsson.
Bild: ROGER LARSSON PILLIGT. Jesper Albinsson och Pontus Bengtsson mäter och diskuterar. ”Det är pilligt. Allt måste vara noggrant gjort”, säger Pontus Bengtsson.
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? FOKUSERAD. Viktor Påhlsson gör klart den sista delen av sitt tävlingsbi­drag.
Bild: ROGER LARSSON FOKUSERAD. Viktor Påhlsson gör klart den sista delen av sitt tävlingsbi­drag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden