Hallandsposten

Sverige får inte bli ett kulturellt u-land

UTARMNING. I en alltmer integrerad värld är språkkunsk­aperna avgörande. Men i Sverige går utveckling­en åt andra hållet när allt färre lär sig moderna språk.

- KARIN PIHL

LEDARE 25/1. Hur många gymnasieun­gdomar kan skråla med i fjolårets sommarplåg­a ”Despacito” och förstå vad de sjunger? Antagligen inte särskilt många. Andelen elever som läser moderna språk på högstadiet och gymnasiet sjunker kraftigt. I Kristianst­ad harma n till och medtagit bort fransk undervisni­ngen på alla högstadies­kolor.

NU VARNAR LÄRARNAS Riksförbun­d för utveckling­en. ”Endast 50 gymnasieel­ever i hela Sverige fick betyg i tyska 7 läsåret 2015/2016”, skriver förbundet på DN Debatt (23/1). Trenden är liknande för de övriga språken. Sverige är tillsamman­s med Malta och Norge det land där antalet elever som läser främmande språk har minskat mest de senaste fem åren.

Vad spelar det för roll? Svenskar är ju bra på engelska. Problemet är dock att tyskar, fransmän och spanjorer inte är det. Andelen vuxna tyskar som bedömer att deras engelsk kunskaper är mindre bra eller obefintlig­a uppgår till 57 procent, och fransmän är sämst på engelska i hela EU.

Den som vill vara säker på att inte missförstå­s av servitrise­n på semestern måste alltså kunna konversera på mer än ett utländskt språk.

I en alltmer integrerad värld är språkkunsk­aperna avgörande. Tyskland är Sveriges största exportmark­nad, och politiska händelser i de stora Eu-länderna påverkar Sverige mer än det USA:S president Donald Trump skriver på Twitter. Ändå är intresset för tysk politik betydligt lägre än för amerikansk. Bristande språkkunsk­aper är en förklaring till detta.

Men att svenskar inte kan konversera på de stora kultursprå­ken får fler konsekvens­er än att vi inte begriper vad den tyska förbundska­nslern Angela Merkel säger. Utan språk krymper den kulturella sfären och förståelse­n för andra kulturer. Amerikansk­a romantiska komedier i all ära – Sverige har starkare historiska och kulturella band till Tyskland.

DE SJUNKANDE SPRÅKKUNSK­APERNA hänger ihop med svenskars knapra kulturella kapital. För några år sedan skrev journalist­en Jan Gradvall att internatio­nella affärsmän inte vill sitta bredvid svenskar eftersom de inte kan föra samtal om litteratur, konst eller musik. Att vara allmänbild­ad anses inte viktigt i Sverige.

Bortprior iteringen av moderna språk är en del av detta, och förstärker fenomenet. Moderna språk bör vara obligatori­ska i hela högstadiet och på gymnasiesk­olans teoretiska utbildning­ar. Sveriges utveckling mot ett kulturellt u-land måste stoppas.

 ?? Bild: ERIK JOHANSEN ?? FRANSKA. Ett språk som inte erbjuds i Kristianst­ad.
Bild: ERIK JOHANSEN FRANSKA. Ett språk som inte erbjuds i Kristianst­ad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden