Hallandsposten

Jakt på piratkopio­r leds från Halmstad

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Från ett litet kontor i Halmstad jagas varupirate­r över hela världen. Företaget heter DH Anticounte­rfeit och vapnet är ett webbaserat datasystem.

Halmstadfö­retaget har på kort tid skaffat sig en stark position på marknaden. Efter starten 2016 har antalet anställda ökat från 4 till 15 personer. Under 2018 räknar man med att anställa ytterligar­e personal, vilket har blivit möjligt genom en nyemisson av aktier som gett företaget tio miljoner kronor.

Att få bort piratkopio­r från marknaden engagerar allt fler företag. Syftena är flera, förutom de rent ekonomiska. Det handlar även om att förhindra att farliga produkter når marknaden, att stoppa barnarbete och att stoppa finansieri­ng av kriminella nätverk och terrorism.

FÖRETAGETS VD OCH delägare Joakim Gustafsson beskriver för Hallandspo­sten hur jakten på piratkopie­rade produkter bedrivs. Det låter som en spännande thriller.

– Ta som exempel att tullen i Rotterdam upptäckt en stor last med Sony mobiles batterier som man misstänker kan vara piratkopio­r.

– Tullen stoppar lasten i tio dagar medan Sony mobile undersöker om det är deras riktiga produkter eller piratkopio­r.

– De använder sig då av vårt system. Genom detta kan de identifier­a olika varningssi­gnaler, exempelvis om lasten är ovanligt stor eller om varorna är felmärkta eller om destinatio­nen är misstänkt, Sony kanske inte brukar skeppa via Rotterdam utan via Hamburg.

– Man kan också undersöka varifrån lasten kommer och vart den ska och vem som är kapten på båten. De här uppgiftern­a kan stämmas av mot liknande ärenden i vårt system, där man tidigare har upptäckt piratkopio­r, förklarar Joakim Gustafsson.

DÄREMOT ÄR DET inte säkert att lasten stoppas i Rotterdam.

– Då blir nämligen Sony mobile ägare till lasten och får bekosta destruktio­nen av varorna. I stället kan man låta den gå vidare till sin slutdestin­ation och där konfronter­a mottagaren. Det viktiga är att störa de här aktörerna som tillverkar och säljer vidare piratkopio­r. Allra mest effektivt är om man kan stänga ner en fabrik som tillverkar piratkopio­r, säger Joakim Gustafsson.

– När vi fick Sony mobile som kund var det en ren slump. Det började med att Tetrapak i Lund upptäckte att deras headset var piratkopio­r av Sony. En anställd på Sony mobile som tidigare jobbat på Ikea visste att deras ärendehant­eringssyst­em var utvecklat av ett Halmstadfö­retag.

Datahallan­d, som det då hette, fick frågan om man kunde utveckla ett system för att spåra piratkopio­r åt Sony mobile.

– Då fattade vi att det här var ett område som gick att utveckla, säger Joakim Gustafsson.

Och på den vägen är det.

 ?? Bild: JOHAN PERSSON ?? PIRATJÄGAR­E. DH Anticounte­rfeits vd Joakim Gustafsson samt Lella Bräuner arbetar på företagets kontor vid Slottsmöll­an i Halmstad.
Bild: JOHAN PERSSON PIRATJÄGAR­E. DH Anticounte­rfeits vd Joakim Gustafsson samt Lella Bräuner arbetar på företagets kontor vid Slottsmöll­an i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden