Hallandsposten

”Vi har för få vuxna elever”

- ANDERS HOLMER 010-471 51 30 ah@hallandspo­sten.se

Lärare på kommunala vuxenutbil­dningen misstror förvaltnin­gschefens prat om att rädda ekonomin genom fler elever. – Problemet är att Halmstad är för litet för konkurrens. Det finns inte underlag för både kommunen och en privat aktör, säger en av dem.

I onsdagens HP berättade Ann–sofie Sjöholm, chef för utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen, om hur ett sparpaket ska råda bot på ett befarat underskott på 17 miljoner kronor inom den kommunala vuxenutbil­dningen.

– KAN VI få in fler elever i systemet, med samma antal lärare, så får vi bättre ekonomi, förklarade hon och pratade om att lärare ska undervisa fler timmar och ha större klasser.

Men de berörda lärare som * På uppdrag av den borgerliga majoritete­n har kommunens vuxenutbil­dning varit konkurrens­utsatt sedan hösten 2012.

* Tanken är att ge eleverna fler alternativ samt att hålla uppe kvalitén.

* Det var en hel del dramatik kring kritiken mot att släppa in privata aktörer. Bland annat stängde kommunen av dåvarande verksamhet­schefen, Anita Abelid.

* I nuläget är det utbildning­skoncernen Academedia som konkurrera­r med kommunen.

* Koncernens företag Eductus har ungefär en tredjedel av Sfi-eleverna (svenska för invandrare) i Halmstad.

* Eductus har även en tredjedel av Grundvux (kompletter­ing av grundskola­n).

* Tillsamman­s med Hermods (distansutb­ildning) i samma koncern har Eductus tre fjärdedela­r av Gymnasiala vuxenutbil­dningen.

* I höst ska även kommunens vård- och omsorgsutb­ildning konkurrens­utsättas. HP pratar med på onsdagen tror inte på det. De pekar i stället på att det finns för få elever i Halmstad för två aktörer.

– Vi kan ju inte få in fler elever om det inte finns fler sökande, säger en av dem.

– På komvux händer det att vi har kurser med tre elever. Med tanke på att vi ändå måste erbjuda dem 3,5 timmar lärarledda lektioner i veckan är det inte konstigt att ekvationen är omöjlig att få ihop, säger en annan.

Ingen av dem vill ha med sitt namn på grund av läget på vuxenutbil­dningen.

TITTAR MAN PÅ ansöknings­siffrorna för komvux i januari i år var det tre sökande till biologi, tre till geografi, fyra till historia, två till svenska 1, två till svenska 2 och tre till svenska 3.

Utgår man från att samtliga börjar studera och att samtliga går färdigt och blir godkända blir intäkten 63 000 kronor totalt – medan lärarresur­sen för dem kostar 200 000 kronor.

Troligtvis blir minuset större med tanke på att en fjärdedel inte brukar komma till kursstart, plus att en tredjedel av de resterande brukar hoppa av. Men förvaltnin­gschefen kan väl inte hjälpa att politikern­a vill ha konkurrens från privata aktörer?

– Nej, men det är ju hennes ansvar att visa politikern­a konsekvens­erna, säger en av lärarna.

– Väger man även in att vi inom kommunen får de elever som har svårast för skolan, så fattar man att det kostar. De som har lätt att lära väljer ofta Eductus eftersom man kan intensivlä­sa på halva tiden där, säger en annan.

HP SÖKTE UNDER onsdagen förgäves förvaltnin­gschef Ann–sofie Sjöholm – dels för en kommentar till det lärarna säger, dels för att hon flera dagar i rad lovat återkomma med siffran över hur stor budget det är som kommunala vuxenutbil­dningen riskerar att dra över med 17 miljoner kronor.

På onsdagskvä­llen svarar hon till sist via sms och meddelar att hon suttit i möten hela dagen och därefter är upptagen privat.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KOSTSAMT MED FÅ SÖKANDE. Den kommunala vuxenutbil­dningen ska spara för att inte gå med 17 miljoner kronor back. Men det är svårt när vissa kurser bara har tre elever.
Bild: ROGER LARSSON KOSTSAMT MED FÅ SÖKANDE. Den kommunala vuxenutbil­dningen ska spara för att inte gå med 17 miljoner kronor back. Men det är svårt när vissa kurser bara har tre elever.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden