Hallandsposten

Skrytverk auktionera­s ut

- SARA KAPPELIN sk@hallandspo­sten.se

Det är inte alla stora konstverk som har en halländsk koppling, än färre till Skottorps slott. Suecia Aniqua et Hodierna ska auktionera­s ut.

– När Sverige blev stormakt ville man göra ett verk med städer och kända platser, och skicka ut det i Europa och visa att vi var tuffa och starka, säger Martin Laurell, vd för Hallands auktionsve­rk.

Suecia Antiqua et Hodierna (1667-1716) var med andra ord ett skrytverk, och betyder ungefär Forna och nuvarande Sverige.

Konstverke­t, som är en bok, består av drygt 200 planscher.

– Man anlitade Erik Dahlbergh som var Generalfäl­tkvartermä­stare, och lät honom åka runt och rita av alla möjliga platser. Ibland ritade man dit saker som inte fanns. Ett exempel är Riddarhuse­t i Stockholm. I deras ritning skulle den ha två flyglar, men vid byggandet hade man inte råd med det. De byggdes till först senare, men då fanns flyglarna redan i konstverke­t.

Halland var nyss erövrat från Danmark och ansågs inte så särdeles intressant. Därför ritades bara städerna av, samt ett undantag - Skottorps slott.

– Skottorps slott var med för att Karl XI gifte sig där. Det hade aldrig varit med annars.

Och just det här exemplaret har en egen halländsk koppling.

– Det har tillhört Carl Bildts farfars farbror, diplomaten Carl Nils Daniel Bildt. Släktens vapen finns på bokomslage­t.

Verket kommer att auktionera­s ut idag, och kommer att ropas ut för 20 000.

– Det landar sannolikt på lite mer. Det är en väldigt sällsynt bok, och i bra skick.

 ??  ?? UNDANTAG. När Suecian skapades var Halland nyligen erövrat av Danmark och därför inte intressant. Men trots det fick Skottorps slott vara med.
UNDANTAG. När Suecian skapades var Halland nyligen erövrat av Danmark och därför inte intressant. Men trots det fick Skottorps slott vara med.
 ??  ?? RARITET. ”Det är en sällsynt bok och i bra skick”, säger Martin Laurell, vd för Hallands auktionsve­rk.
RARITET. ”Det är en sällsynt bok och i bra skick”, säger Martin Laurell, vd för Hallands auktionsve­rk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden