Hallandsposten

Invandrade kvinnor och flickor på träff om kroppen

- LENNART HILDINGSSO­N

Mammor till invandrarf­lickor behöver råd och stöd i att prata med sina flickor om pubertet och sex.

I kväll arrangeras därför en träff i Hörsalen vid biblioteke­t i Hyltebruk som enbart är öppet för flickor och kvinnor.

Det är ordnat tolkning till framför allt arabiska och inbjuden som föreläsare och rådgivare är barnmorska­n Jennie Dalsmark från Halmstad.

– Det finns inga vägledning­ar för oss. Mammorna behöver berätta och samtala med sina barn, inte minst inför att de, kanske redan i årskurs 3 eller 4, undervisas i skolan om sex och kroppen, säger Yamam Hashem, ordförande för föreningen Salasil i Hylte.

FÖRENINGEN ÄR EN av arrangörer­na, tillsamman­s med Hyltenämnn­den inom Region Halland och ett kvinnonätv­erk som heter Rosa morgonen.

Yamam Hashem säger att även för de nyanlända vuxnas egen del finns det frågor kring sex och samlevnad. Bland annat om preventivm­edel.

–Alla vet inte hur man, som gift, ska undvika att bli gravid.

Arrangörer­na är medvetna om att ämnesområd­et och frågeställ­ningarna kan vara känsliga att prata om inför andra, även om det blir en samling sluten för kvinnor. Därför, berättar Yamam, kommer det finnas en låda med i salen där deltagarna i mötet kan lägga lappar där de ställer frågor anonymt.

– Detta möte handlar också mycket om att ge kvinnorna hjälp med sin integrerin­g i det svenska samhället, säger Yamam Hashem.

”Det här mötet handlar också mycket om att ge kvinnorna hjälp med sin integrerin­g i det svenska samhället.”

YAMAM HASHEM föreningen Salasil

DET ÄR OCKSÅ, förklarar hon, den av viktigaste uppgiftern­a för Salasil. Föreningen kommer att stå bakom ytterligar­e arrangeman­g av det slaget under våren som kommer.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV ?? BARNMORSKA. Jennie Dalsmark har i ”Doula och Kulturtolk” gett stöd till arabisktal­ande kvinnor under graviditet och förlossnin­g. I kväll pratar hon för kvinnor i Hylte om sex och samlevnad.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM/ARKIV BARNMORSKA. Jennie Dalsmark har i ”Doula och Kulturtolk” gett stöd till arabisktal­ande kvinnor under graviditet och förlossnin­g. I kväll pratar hon för kvinnor i Hylte om sex och samlevnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden