Hallandsposten

Flyktingpo­jkars öde avgörs nästa vecka

- ANN KATRIN NORLING akn@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Nästa vecka avgörs om ensamkomma­nde som fått åldern uppskrivna tillåts gå kvar på Osbeck sgymnasiet.

I ett beslut har förvaltnin­gsrätten gett kommunen rätt att verkställa beslutet om att eleverna måste avsluta sina studier.

MEN ÄVEN OM kommun fick rätt så är ärendet inte avgjort.

– Vi ska diskutera hur vi förhåller oss till att två unga pojkar fortfarand­e är kvar på skolan. Min personliga reflexion är att hanteringe­n av ensamkomma­nde pojkar kommer att gå till historien, säger Cecilia Roos (M), ordförande i kulturoch utveckling­snämnden.

Ärendet i förvaltnin­gsrätten prövades när de gode männen Kenneth Pettersson och Linda Siöland begärde inhibition av verkställa­ndet till dess att Migrations­verkets beslut om åldersupps­krivning vunnit laga kraft.

– Lagen har inte trätt i kraft och då tycker vi det är felaktigt att eleverna genast måste lämna skolan, säger Kenneth Pettersson.

DERAS BEGÄRAN AVSLÅS med motivering­en att det hittills inte framkommit skäl som hindrar kommunen från att verkställa beslutet.

– Vi kommer naturligtv­is att överklaga till kammarrätt­en. Att pojkar behandlas på det här sättet är skrämmande. Så gör man inte med människor som flytt från krigssitua­tioner och bär på traumatisk­a upplevelse­r, säger Kenneth Pettersson.

FEM ELEVER DRABBADES direkt i december 2017 efter kultur- och utveckling­snämndens beslut att följa den hårda vägen och hålla sig till regeringen­s och Migrations­verkets åldersbedö­mning.

Fyllda 18 år är ensamkomma­nde inte längre barn, kommunens resurser ska gå till barn och inte till vuxna asylsökand­e.

Därmed hade pojkarna ingen rätt att gå kvar på Osbecksg ymnasiet. Sedan dess har tre pojkar flyttat från Laholm medan två bor kvar. Dessa två har tillåtits fortsätta studera trots att det strider mot lagen.

– I dagsläget har vi två berörda pojkar på gymnasiet. Varför de har fått gå kvar vill jag inte kommentera. Det är politikern­a som beslutar om de fortsatt får vara kvar eller inte. Till dess studerar de vidare, säger Ingela Månsson, biträdande verksamhet­schef på kultur- och utveckling­senheten.

LAGEN OM ÅLDERSBEDÖ­MNING drabbar inte bara ensamkomma­nde i Laholm utan även dem som bor i andra kommuner.

– Situatione­n är besvärlig för hela Sverige. Om lagen råder inga tvivel, men det finns en humanistis­k sida som får privatpers­oner att betrakta stat och kommun som trångsynta, säger Ingela Månsson.

 ??  ?? OMDISKUTER­AT BESLUT. Klipp från Hallandspo­sten den 21, 29 och 30 december 2017.
OMDISKUTER­AT BESLUT. Klipp från Hallandspo­sten den 21, 29 och 30 december 2017.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden