Hallandsposten

Miniatyrer av Laholm fick Parkskolan­s elever att växa

- HENRIK WILLIAMSSO­N hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Parkskolan ståtar nu med ett Laholm i miniatyr. I arbetet med att lära sig om elektricit­et har femteklass­arna byggt kända och okända byggnader i kartong och belyst dem med lampor av olika slag.

Det är ett entusiasti­skt gäng elever som tar emot när HP kommer till Parkskolan.

Klassrumme­n för 5A och 5D har förvandlat­s till utställnin­gslokaler och det kommer både besökare från andra klasser och nyfikna vuxna.

– Vi har tagit inspiratio­n från byggnader i Laholm och byggt upp dem i kartong. Sedan harv i koppla tupp dem medel. Både parallellk­opplingar och seriekoppl­ingar, säger Samuel Gottfridss­on.

– Det är som ett avslut på elektricit­et savsnittet. Vi har kopplat med både led-lampor och glödlampor, säger Jack Johansson.

ARBETET HAR HÅLLIT på sedan slutet av december och nu kan femmorna visa upp allt från vattentorn­et till simhallen, kyrkan, moskén, kraftverke­t och olika restaurang­er.

– Vi gjorde Örelids pizzeria, säger Samuel Gottfridss­on.

– Och vi gjorde Annabelle, säger Jack Johansson.

Det är ingen hemlighet att det har varit stökigt på Parkskolan. No-läraren Margareta Fagrevi anser att det här skolarbete­t byggt en gemenskap.

– JAG ÄR helt lyrisk över detta. Eleverna har varit så taggade och hjälpt varandra. De har vuxit och ingen har spårat ur, alla har hållit spelregler­na, säger Margareta Fagrevi.

En tankekarta på vita tavlan visar att byggandet vävt ihop flera ämnen förutom elläran. Matematik och historia bland annat.

– Jag har gjort det här på en annan skola tidigare. Det är så många vinningar med det här. Och när man är i motvind tror jag på att man ska bygga på det positiva, säger Margareta Fagrevi.

– Vi har individer här som har vuxit mycket genom det här arbetet, konstatera­r hon.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? EN PLATS FÖR KÄK. Karam Alquatly och Samuel Gottfridss­on i klass 5A har gjort en elbelyst modell av Örelids pizzeria.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N EN PLATS FÖR KÄK. Karam Alquatly och Samuel Gottfridss­on i klass 5A har gjort en elbelyst modell av Örelids pizzeria.
 ??  ?? FÄRGGLATT. Fastän det lyser grönt är det Blåkulla som Ronja Berg och Texas Kinnunen Ericsson byggt upp.
FÄRGGLATT. Fastän det lyser grönt är det Blåkulla som Ronja Berg och Texas Kinnunen Ericsson byggt upp.
 ??  ?? TORNAR UPP SIG. Det gör Laholms kyrka, som visas av Emilia Bengtsson och läraren Margareta Fagrevi.
TORNAR UPP SIG. Det gör Laholms kyrka, som visas av Emilia Bengtsson och läraren Margareta Fagrevi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden