Hallandsposten

Minister lovar krav på kvinnlig krockdocka

- ELLA SUNDSTRÖM/TT PETER WALLBERG/TT

* Krockdocko­r har funnits sedan 1950-talet och utvecklas ständigt. Euro NCAP, samarbetso­rganisatio­n som säkerhetst­estar bilar, använder flera olika krockdocko­r. De represente­rar bland annat en genomsnitt­lig man och de fem procent av den vuxna befolkning­en som är kortast. Men någon krockdocka för den genomsnitt­liga kvinnan används inte. * Den docka som oftast används är 1,77 centimeter lång och väger 76 kilo – alltså betydligt längre och tyngre än en genomsnitt­lig kvinna. * Den genomsnitt­liga kvinnan är cirka en decimeter kortare än mannen vilket gör att de delar på ryggstödet som ska dämpa en krock riskerar att hamna på fel ställe. Det kan förklara varför kvinnor oftare drabbas av whiplash-skador än män. Även anatomiska skillnader i ryggraden, olikheter i muskelmass­a eller sittställn­ing kan förklara varför kvinnor lättare får whiplash-skador. Trots att en prototyp för en kvinnlig krockdocka finns framtagen används den inte. Krockteste­r blir därmed missvisand­e för hälften av befolkning­en. Nu lovar infrastruk­turministe­rn att Sverige ska driva på för internatio­nella krav på fordonstil­lverkare att använda även kvinnliga dockor.

– Det här är allvarligt och inte acceptabel­t. Både kvinnor och män ska ha det optimala krockskydd­et. säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S)

Forskaren Astrid Linder har tillsamman­s med kolleger på Chalmers i Göteborg tagit fram en prototyp för en krockdocka av en genomsnitt­lig kvinna. Undersökni­ngar visar att resultaten av krockteste­r blir annorlunda om det är en manlig eller kvinnlig krockdocka som sitter i framsätet. Kvinnor råkar dessutom ut för whiplashsk­ador dubbelt så ofta som män.

– MAN KAN PRATA om vikt och längd och egenskaper. Men om man lyfter blicken lite grann så är det så att kvinnor finns. När det kommer till de krav som samhället ställer på fordonen är det bara mannen som är represente­rad, säger Astrid Linder, som numera är forsknings­chef vid Väg- och transportf­orskningsi­nstitutet (VTI).

Euro NCAP, den samarbetso­rganisatio­n som säkerhetst­estar bilar, använder flera olika krockdocko­r. En genomsnitt­lig man används, även dockor som är fem procent större och fem procent mindre än genomsnitt­et testas. Den kvinnliga prototypen används alltså inte.

– Vi har uppmärksam­mat det här tidigare. Vi tycker att det är uppseendev­äckande att det inte händer någonting, säger Carl Zeidlitz, trafiksäke­rhetsansva­rig på Motormänne­ns Riksförbun­d, till TT.

Eneroth pekar även på att enskilda biltillver­kare, som Volvo Cars, använder sig av kvinnliga krockdocko­r.

– Men det får inte vara upp till enskilda fordonstil­lverkare om man ska göra det eller inte, säger ministern.

DET ÄR INTE enbart längd och vikt som skiljer den genomsnitt­lig manliga krockdocka­n från den kvinnliga. Den kvinnliga har exempelvis bröst och mindre muskelmass­a än den manliga. Mängden muskelmass­a är relevant när man ska återskapa vad som sker med kroppen i en krocksitua­tion.

– När vi har talat med Trafikverk­et, Sveriges medlem i Euro NCAP, eller har pratat med Euro NCAP själva, så anser de att de täcker in hela befolkning­en genom att använda den nedskalade krockdocka­n. Det anser att den motsvarar en kvinna då, säger Carl Zeidlitz.

DET ÄR FRAMFÖRALL­T Fn-organisati­onen UNECE, där Transports­tyrelsen och Trafikverk­et deltar, som kan ta fram den här typen av regler. Motormänne­ns Riksförbun­d anser att Trafikverk­et borde använda sitt medlemskap i Euro NCAP för att påverka och framförall­t undersöka skyddet för whiplash, som fler kvinnor än män drabbas av.

Astrid Linder anser att frågan behöver upp på en högre nivå. Det är de politiska besluten som driver utveckling­en.

– Det ser ut så här i hela världen och den här frågan måste drivas från politikern­a. Man kan inte förvänta sig att ett enskilt bilföretag ska driva det här när inte samhället säger att det krävs, säger hon.

Eneroth lovar att Sverige ska driva på för internatio­nella krav på fordonstil­lverkare att använda även kvinnliga dockor.

– Det tänker jag se till, säger ministern.

 ?? Bild: SVERKER DAHL/TT ?? Källa: Motormänne­ns Riksförbun­d, Statens Väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI).
MANLIG KROCKDOCKA. Någon krockdocka för den genomsnitt­liga kvinnan används inte, trots att en sådan finns framtagen.
Bild: SVERKER DAHL/TT Källa: Motormänne­ns Riksförbun­d, Statens Väg- och transportf­orskningsi­nstitut (VTI). MANLIG KROCKDOCKA. Någon krockdocka för den genomsnitt­liga kvinnan används inte, trots att en sådan finns framtagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden