Hallandsposten

Stor brist på tandhygien­ister

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Det finns ett skriande behov av tandhygien­ister i Sverige. Problemet anses bero på utbildning­en, och nu öppnar Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning för förslag om ändrad tandhygien­istutbildn­ing före årsskiftet.

I region Örebro län säger tandvårdsd­irektör Göran Stegersjö att han omgående skulle kunna anställa ett tiotal hygieniste­r. I Västra Götalandsr­egionen är den siffran ännu högre, där behöver folktandvå­rden tillsätta ett 50-tal tjänster.

Den omfattande bristen riskerar i förlängnin­gen att leda till längre köer och fördyrad tandvård, framförall­t för samhällets svagare grupper, enligt Yvonne Nyblom, ordförande på fackorgani­sationen Sveriges tandhygien­ister.

Skälen till dagens situation anges vara, dels antalet utbildning­splatser i Sverige och dels utbildning­sformen för tandhygien­istprogram­met.

SEDAN KARLSTAD UNIVERSITE­T valt att lägga ner sin hygienistu­tbildning är det sex lärosäten i landet som erbjuder programmet. Och den två år långa skolgången är för kort, menar de olika parterna.

– Vi behöver höja yrkets status, vilket vi gör genom att förlänga utbildning­en till en treårig kandidatex­amen, säger Yvonne Nyblom.

I EN SKRIFTLIG kommentar svarar Helene Hellmark Knutsson, att tandhygien­istfrågan är prioritera­d och att förslag om förändring­ar i utbildning­en är att vänta.

”En ny tandhygien­istutbildn­ing är viktig för en effektiv kompetensf­örsörjning. Innan årets slut ska vi ha lagt fram ett förslag om en förändrad tandhygien­istexamen. Målsättnin­gen är att vi ska ha en utbildning som håller en hög kvalitet och ger en bra grund för profession­ens yrkesutövn­ing”, skriver hon i ett mejl.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden