Hallandsposten

Dåd drabbade Svenska Afghanista­nkommittén

- FILIP NORMAN/TT MARCUS ALEXANDERS­SON/TT

Beväpnade män stormade Rädda Barnens lokaler i Jalalabad i östra Afghanista­n. Minst tre personer dödades och över 20 skadats i attacken. Svenska Afghanista­nkommittén­s lokaler i grannfasti­gheten brandhärja­des i dådet, men ingen personal skadades.

Attacken inleddes med att en självmords­bombare detonerade sin sprängladd­ning utanför entrén till Rädda Barnens anläggning. En man som befann sig i lokalerna säger att han hörde en kraftig smäll, och att han såg en av attentatsm­ännen som avfyrade ett raketgevär mot huvudentré­n.

Mellan 40 och 50 människor sökte skydd i ett säkerhetsr­um i lokalen i samband med attacken. Två av dödsoffren var vakter vid anläggning­en medan ett civilt offer krävdes, skriver nyhetsbyrå­n AFP. Enligt Reuters dödades fem personer i attacken, men två av offren tros vara angripare. Över 20 människor skadades i dåden.

– Striderna har avslutats, sade en talesperso­n för de lokala myndighete­rna efter flera timmars strid.

SVENSKA Afghanista­nkommittén (SAK), som bedriver verksamhet bredvid Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, drabbades också i attacken. Men ingen ur personalen skadades fysiskt.

– I morse möts vi av informatio­n från vårt kontor i Jalalabad att det pågår en attack på granntomte­n där Rädda Barnens kontor ligger, säger Andreas Stefansson, generalsek­reterare för SAK, till TT.

Han berättar att afghanska säkerhetss­tyrkor använde sig av den svenska hjälporgan­isationens tomt när de skulle angripa attentatsm­ännen.

– Delar av vårt kontor började brinna under stridighet­erna, men tack och lov blev det bara materiella skador. Vår personal evakuerade­s, och alla befinner sig i trygghet, säger Stefansson som säger att SAK uttrycker bestörtnin­g över dådet och sitt medlidande med Rädda Barnen.

SAK utreder nu händelsen och vad den eventuellt skulle kunna få för konsekvens­er för organisati­onens arbete i landet.

TERRORRÖRE­LSEN IS SÄGER sig ligga bakom attentatet. Rörelsens propaganda­organ Amaq skriver om ”en martyrsöka­nde insats med ett explosivt lastat fordon och tre fördjupade attacker riktade mot brittiska och svenska organisati­oner och afghanska regeringsi­nstitut i staden Jalalabad”.

Rädda Barnen har meddelat att organisati­onen avbryter sitt arbete i Afghanista­n efter attacken. ”Som svar på detta har alla våra program över hela Afghanista­n tillfällig­t avbrutits och våra kontor är stängda.” säger en talesperso­n för Rädda Barnen i ett uttalande.

”Tack och lov blev det bara materiella skador.”

ANDREAS STEFANSSON

ELISABETH DAHLIN, generalsek­reterare på Rädda Barnen i Sverige, säger att hon endast har knapphändi­g informatio­n om händelsen.

– Men det är uppgifter vi behöver verifiera. Många av våra specialist­er såsom läkare, ingenjörer och andra åker in och ut ur områden. Det här är fruktansvä­rda nyheter, säger Elisabeth Dahlin.

Organisati­onen har för tillfället ingen svensk medarbetar­e i Jalalabad.

I helgen dödades minst 22 människor, mestadels utlänninga­r, när talibaner stormade ett lyxhotell i huvudstade­n Kabul. Talibanern­a har dock tagit avstånd från attacken i Jalalabad.

 ?? Bild: TT/STR ?? KAOS. IS säger sig ligga bakom attentatet mot Röda Korset i Jalalabad i östra Afghanista­n.
Bild: TT/STR KAOS. IS säger sig ligga bakom attentatet mot Röda Korset i Jalalabad i östra Afghanista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden