Hallandsposten

Hallänning­ar med ett högt

SIKTAR HÖGT: THOMAS OCH LOTTA SAMLAR PÅ TOPPAR

-

Drömmen för varje bergsbesti­gare är att klara The Seven Summits. Då har man lyckats bestiga det högsta berget på varje kontinent. En dröm som delas av falkenberg­arna Thomas ”Björkis” Björkegren och Lotta Törngren.

– FÖR MIN del startade det som en 40-årskris. Jag tänkte att Kebnekaise måste man upp på. Sedan var jag på Borneo och skulle upp på Kinabalu med min lillebror och hans tjej. Men efter det sa jag aldrig mer, berättar Lotta.

Likadant resonerade Thomas vid hemkomsten efter en tur till Nepal och ett avbrutet försök att nå en topp på lite drygt 6 000 meter.

På en resa till Afrika med kompisar bestämde han sig ändå för att Kilimanjar­o var värt ett försök. Innan den avbrutna klättringe­n i Nepal hade han också fått smak på världens högsta berg.

– När man stod på Kala Patthar (5 545 meter över havet) mittemot Everest och solen sken. Det är det mäktigaste jag sett någonsin, förklarar Thomas.

För två år sedan övertalade en kompis Lotta att åka med till Kilimanjar­o. Det var där hon träffade Thomas och de klev upp på toppen samtidigt. De är inget par men har blivit goda vänner genom det gemensamma intresset.

FÖRRA ÅRET GJORDES ett försök att bestiga Europas högsta berg Elbrus (5 642 meter). Men dåligt väder gjorde att de aldrig nådde ända upp.

– Väderomsla­gen var helt otroliga. Sol, dimma, snö, åska och stormvinda­r. Surt att behöva ge upp men inte mycket att göra åt. Vi såg att grupper efter oss också fick vända, förklarar Thomas.

– Man hade hört mycket negativt om Ryssland. Men Elbrus var jättevacke­rt, noterar Lotta.

Varje tur ger i alla fall mer erfarenhet och snart ska de ta sig an Sydamerika­s högsta berg Aconcagua (6962 meter). I veckan bar det av till Argentina och expedition­en beräknas ta 15–18 dagar.

– Det är lite beroende på vädret och att man ska vänja sig vid höjden. De sista hundra meterna upp till Kilimanjar­o blev jag yr, jag kände mig nästan lite full, berättar Thomas.

Lotta hade inga problem alls med höjden där. Men det är väldigt individuel­lt och Thomas upplevde inga besvär när han befann sig på cirka 6 000 meter i Nepal. * Mount Everest, Asien 8848 meter.

* Aconcagua, Sydamerika 6 962 meter.

* Denali/mount Mckinley, Nordamerik­a, 6190 meter.

* Kilimanjar­o, Afrika 5895 meter.

* Elbrus, Europa 5 642 meter.

* Mount Vinson, Antarktis 4 892 meter.

* Carstensz Pyramid, Australien/oceanien 4884 meter. Vädret avbröt fortsatt uppstignin­g den gången.

Nu förbereder sig duon genom vandringar med ryggsäck i kuperad terräng som Åkullas bokskogar och kring Smörkullen. Det varvas med löp- och styrketrän­ing. Att misslyckas på grund av dålig fysik får bara inte hända.

Kilimanjar­o är avklarat och nu väntar Aconcagua. Att nå upp på världens berg tycker Thomas Björkegren och Lotta Törngren är toppen.

”Vissa dagar är brutalt jobbiga med huvudvärk, illamående och sömnlöshet”

EFTER ACONCAGUA VÄNTAR ett nytt försök på Elbrus i juni. Sedan är det lite mer oklart. Ambitionen att klara The Seven Summits finns, men smakar det så kostar det. Minst en miljon per person krävs för att nå alla topparna och duon inser att det kanske stannar vid en dröm.

– Jag jobbar extra så mycket jag kan. Men ska man upp på Everest och Mount Vinson på Antarktis måste man ha sponsorer. Det är expedition­er som kostar runt 400 000

 ??  ?? VACKER VY. Falkenberg­s kommun är inte känt för höga berg och Smörkullen (52 meter över havet) är ingen utmaning för bergsbesti­gare. Men toppen är en fin plats för fotografer­ing med en vacker vy omgivninga­r.
VACKER VY. Falkenberg­s kommun är inte känt för höga berg och Smörkullen (52 meter över havet) är ingen utmaning för bergsbesti­gare. Men toppen är en fin plats för fotografer­ing med en vacker vy omgivninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden