Hallandsposten

Astrio har tagit sig ur den negativa spiralen

- CARL FREDRIK JOHANSSON 010-471 51 31 cfj@hallandspo­sten.se

Ex-allsvenska BK Astrio klarade krisen. Nedläggnin­gshotet för två år sedan är historia och har bytts mot framtidstr­o i Söndrumskl­ubbens damverksam­het. – Det negativa som var har vi vänt nu, säger damansvari­ga Eva Persson.

Det vimlar av Astriotjej­er på Halmstad arenas konstgräs. Flicklaget med spelare födda 2003/04 håller till på ena halvan av planen. På andra sidan finns damseniore­rna, som i fjol slutade trea i division 3.

NYTT INFÖR 2018 är att flicklaget med spelare födda 2002 har lyfts upp i damtruppen. Det betyder – om alla är på plats – totalt cirka 30 spelare som ska spela dels i division 3, dels i den skånska F17-serien.

– Tanken med det är att det blir en stor träningsgr­upp och en stor ledarstab så att det inte är så sårbart om någon av ledarna skulle vara borta eller om några av spelarna på grund av sjukdomar eller skador inte kan närvara på träningen, förklarar Eva Persson.

– Det blir en mjukare övergång från ungdomsfot­boll till seniorfotb­oll också. Man kan prova på, men ändå vara kvar i sin åldersgrup­p i och med att vi har ett flickor 17-lag också, tillägger styrelsele­damoten Thomas Stålheden.

Annat var läget för två år sedan, våren 2016. Två veckor före seriestart­en i division 2 saknades både spelare och tränare och det fanns frågetecke­n för om damlaget – som spelade allsvenskt 1991 och 2000 – skulle överleva.

– Vi har verkligen kämpat nu i två år och förra året fick vi till det väldigt bra med en väldigt liten trupp. Vi var knappt 16–17 spelare och ändå slogs vi om serieseger­n länge. Det är bra tjejer, säger huvudträna­ren Leif Jansson.

NU ANDAS DET framtidstr­o i det gulsvarta lägret igen. Ungdomsled­en är välfyllda och inspiratio­n hämtas även från kollegerna i Astrios herrlag, som vann fyran och gick upp i regionala division 3 i höstas.

– Vi försöker hitta att vi jobbar likadant på herr- och damsidan: jobba mycket med våra egna ungdomar, lyfta upp dem och ge dem chansen, hitta lite ”hemvändare” – tjejer och killar som har varit i väg och provat i andra föreningar och känner att de vill komma tillbaka till Astrio. Vi har kommit lite längre på herrsidan, men vi ska ta samma kliv på damsidan, deklarerar Thomas Stålheden. Vart ska detta bära hän på sikt?

– Tanken är att klättra uppåt i seriesyste­met givetvis. Det är visionen. Men att säga att vi 2020 ska vara där eller där tycker jag inte att man riktigt kan göra för det här är ett långsiktig­t arbete, svarar Eva Persson.

I damtruppen­s tränarstab ingår även Mark Åslin och Urban Fransson. Mattias Hed, som var Leif Janssons assistent i fjol, har däremot slutat på grund av tidsbrist.

 ?? Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON ?? BLICKAR FRAMÅT. Delar av Astrios nya, utökade damseniort­rupp med ledare laddar för att spela i division 3 och skånska F17-serien under 2018.
Bild: CARL FREDRIK JOHANSSON BLICKAR FRAMÅT. Delar av Astrios nya, utökade damseniort­rupp med ledare laddar för att spela i division 3 och skånska F17-serien under 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden