Hallandsposten

”Det blir tuffa matcher”

Sverige möter Turkiet och Ryssland i första upplagan av landslagst­urneringen Nations League. – Det blir tuffa matcher i höst, det ska bli roligt att ta oss an det, säger förbundska­ptenen Janne Andersson.

- INGELA AHLBERG/TT

Den nya fotbollstu­rneringen, som lottades på onsdagen i Lausanne, inleds med gruppspel i höst. Den europeiska turneringe­n ska ersätta träningsla­ndskamper och i potten ligger fyra platser till EM 2020.

Ryssland och Turkiet blir tuffa motståndar­e för Sverige, som mötte Ryssland i det senaste Emkvalet 2014 och 2015. Då blev det 1–1 hemma och 0–1 borta.

– RYSSARNA ÄR vässade inför VM på hemmaplan så det är ett jättetufft motstånd, säger Andersson.

– De spelade ju inte Vm-kvalet, men spelade bra i Confederat­ions cup i fjol och har spelat bra i vänskapsma­tcher i höst mot bra motstånd. Jag tror att de är jättestark­a.

SVERIGE HAR INTE vunnit mot Turkiet sedan 2001. I de senaste landskampe­rna, 2014 och 2016, blev det 1–2-förluster.

– Turkiet är lite svårt att förutsäga, de missade VM och de bygger om lite. Men de har ett antal individuel­lt skickliga spelare, säger förbundska­ptenen.

– Och det blir säkert stor intresse för matchen på hemmaplan.

Andersson tycker om upplägget i Nations League, att man ska få möta motstånd på ens egen nivå.

– I grunden känns det här jättebra, sedan får man utvärdera det efterhand. Och förutom att det blir jämnare matcher så får man en dubbel effekt av det blir tävlingsma­tcher på hösten (Nations League) och nästan bara tävlingsma­tcher under 2019 (Em-kval), säger han.

– Jag tror på grejen med tävlingsma­tcher rent generellt.

I A-DIVISIONEN, DÄR de tolv högst rankade europeiska fotbollsna­tionerna spelar, hamnade Nederlände­rna, Frankrike och Tyskland i samma grupp. Något som kan kallas ”Dödens grupp”.

Totalt deltar 55 nationer i fyra divisioner. Gruppvinna­rna i Adivisione­n går till slutspel i juni 2019. Det blir också upp- och nedflyttni­ng mellan divisioner­na.

”Turkiet är lite svårt att förutsäga.” JANNE ANDERSSON förbundska­pten

 ??  ?? NYA UTMANINGAR. Förbundska­ptenen Janne Andersson ser fram emot landslaget­s gruppspels­matcher mot Ryssland och Turkiet i Nations League.
NYA UTMANINGAR. Förbundska­ptenen Janne Andersson ser fram emot landslaget­s gruppspels­matcher mot Ryssland och Turkiet i Nations League.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden