Hallandsposten

Att vara politiker måste upphöra att vara ett yrke

-

POLITIK. Att vara politiker måste upphöra att vara ett yrke och bli ett tidsbegrän­sat förtroende. Det måste lagstadgas om en spärr så att man efter två perioder, det vill säga efter åtta år, tvingas att leva det liv, och ta de konsekvens­er, som man varit med och beslutat om. Det innebär att man under sin politikerp­eriod till fullo, och med kraft och glädje, kommer att arbeta enligt den filosofi som gjorde att man en gång blev vald.

DET FINNS FAKTISKT politiker som varit i riksdagen i mer än 20 år utan att ha haft ett jobb, någonsin. Om man nu inte anser att jobb på ett ungdomsför­bund är ett jobb. Samhället förändras dessutom i så rask takt att det ständigt behövs nya infallsvin­klar för våra politiker att ta hänsyn till. Att låta politiker ”bita sig fast” i flera mandatperi­oder är inte rätt mot någon. Hur duktig den politikern än är. Att ha rutin och erfarenhet från en vanlig arbetsplat­s med kollegor och chefer är grundlägga­nde och viktigt – politisk rutin, däremot, är något som med åren leder till en kraftig förstärkni­ng av det egna jaget och en förminskni­ng av aktuella samhällspr­oblem.

När någon med en lön på ”kanske 27 000 i månaden” väljs till heltidspol­itiker och lönen stiger till 65 000 – 70 000 så innebär det ett helt nytt liv både för politikern själv liksom för familjen. Det vill man absolut inte mista. Då startar det – anpassning­en, du ska inte föreslå någonting som kan komma att bli bra för befolkning­en men jobbigt för ditt parti. Då kan du nämligen petas. Lite skamligt måste du krypa tillbaka till ditt gamla jobb – eller bli en politisk vilde.

DEN SOM VET att jag kommer att sitta max två perioder kommer dels att vara välkommen tillbaka till sitt gamla jobb, dels känna att det jag nu gör är bra för samhället. Alltså, det räcker att skicka en miljon namnunders­krifter till riksdagshu­set, och sedan är problemet löst.

Jan Eriksson

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? FÖR LÅNG TID. I riksdagshu­set ska man inte kunna få jobba i mer än åtta år, tycker skribenten.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV FÖR LÅNG TID. I riksdagshu­set ska man inte kunna få jobba i mer än åtta år, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden