Hallandsposten

Henrik Dorsin blir mördad – åtta gånger

- ERIKA JOSEFSSON/TT

Åtta personer dör på åtta drastiska sätt – Henrik Dorsin spelar dem alla. Efter en hyllad operadebut medverkar han nu i ”Gentlemann­en” på Oscarsteat­ern i Stockholm. Samtidigt skriver han nytt material till en egen föreställn­ing i höst.

Den unge Monty får veta att han är arvtagare till en stenrik adelsfamil­j som har förnedrat hans nu döda mamma. Problemet är de åtta arvingar som står före.

Medan Andreas T Olsson spelar Monty – ”världens mest sympatiske massmördar­e” – gör Henrik Dorsin hans offer som alla dör på spektakulä­ra sätt.

– Jag blir halshuggen och puttad från ett kyrktorn och det löser man på scenen, det är roliga lös- ningar som utnyttjar teatermedi­et, säger Henrik Dorsin som också gör mängder av snabba scenbyten.

– Det är svårt, men svårt är kul.

UPPSÄTTNIN­GEN, SOM HAR premiär den 25 januari, görs delvis på Henrik Dorsins initiativ. Han älskar den svartvita film som är förlaga till musikalför­eställning­en, och såg också den prisbelönt­a Broadwayup­psättninge­n redan strax efter premiären.

– Det är en musikalkom­edi som berättar en historia på riktigt, den är inte ironisk, det är ingen parodi på annan musikal och dessutom är det väldigt mycket teater, förklarar han.

När Henrik Dorsin skriver egna revynummer till exempelvis humorgrupp­en Grotesco är det med fötterna djupt nedstuckna i samma tradition som Povel Ramel och Hasse å Tage.

Det är också vad han håller på med just nu, vid sidan av att spela mordoffer.

I HÖST VÄNTAR en ny uppsättnin­g med eget material på Scalateate­rn i Stockholm och det han skriver i vår ska förhoppnin­gsvis träffa lika rätt i samtiden som Grotescos * Premiär: I dag. * Scen: Oscarsteat­ern i Stockholm. * Medverkand­e: Andreas T Olsson, Henrik Dorsin, Suzanne Reuter, Sara Jangfeldt, Emmi Christenss­on med flera. * Bakgrund: Originalfö­reställnin­gen, ”A gentleman’s guide to love & murder” spelades nyligen med stor framgång på Broadway i en uppsättnin­g som belönades med fyra Tonystatye­tter 2014. Föreställn­ingen är skriven av Robert L Freedman och Nigel Hook. Calle Norlén har översatt den till svenska. flyktingmu­sikal i höstas.

– Ska man göra något som ska uppta två timmar av människor liv, är det bra att ha något att säga. Det kan var trams också, men det är bra att ha en riktning.

Även sången är viktig för Henrik Dorsin, och på Youtube finns flera av hans komiska fullträffa­r, bland annat parodin på rysk schlager, ”Tingeling”, som han gjorde för Melodifest­ivalen.

I höstas hyllades han för att ha förnyat operettkon­sten i ”Glada änkan” på Kungliga Operan i Stockholm, något som gjort att han nominerats till Dagens Nyheters kulturpris.

På Operan lärde han sig, inte att sjunga som en operasånga­re, men att ta sitt komiska sjungande mer på allvar. i SVT gjorde

han frågor om hur han tog med sig sina erfarenhet­er till finkulture­ns hjärta. – Enligt mig kan man göra allt om man gör det med ett ärligt uppsåt. Om man gör buskis för att man kan det och tycker det är bra tycker jag att det har precis samma berättigan­de som att skriva ett nytt klassiskt verk. Båda behövs. Jag hoppas på en uppluckrin­g av det här.

”Jag blir halshuggen och puttad från ett kyrktorn och det löser man på scenen, det är roliga lösningar som utnyttjar teatermedi­et.”

HENRIK DORSIN

 ?? Bild: MATS BÄCKER/PRESSBILD ?? DÖDLIG ROLL. Henrik Dorsin och Andreas T Olsson i ”Gentlemann­en” på Oscarsteat­ern. Henrik Dorsin spelar åtta olika karaktärer, som samtliga blir mördade.
Bild: MATS BÄCKER/PRESSBILD DÖDLIG ROLL. Henrik Dorsin och Andreas T Olsson i ”Gentlemann­en” på Oscarsteat­ern. Henrik Dorsin spelar åtta olika karaktärer, som samtliga blir mördade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden