Hallandsposten

Ursula K Le Guin är död – blev 88

- TT

Den amerikansk­a fantasyför­fattaren Ursula K Le Guin, mest känd för sina böcker om Övärlden, har avlidit, 88 år gammal. Hon lyfts ofta fram som en av de främsta i sin genre.

Hon avled stilla i sitt hem i Portland, uppger familjen enligt The New York Times.

Ursula K Le Guin skrev romaner, noveller och barnböcker och vann flera prestigefy­llda priser, dock aldrig det svenska Alma-priset även om hon var ständigt nominerad.

NY Times lyfter fram henne som en författare som berikade science fiction-genren, både med litterärt djup och med en feministis­k känslighet. Genombrott­et kom med sci-fiklassike­rn ”Mörkrets vänstra hand” 1969, om en värld vars människor oftast är varken män eller kvinnor.

Men mest känd blev hon för sin serie ”Övärlden” som hon påbörjade i slutet av 1960-talet. Serien, från början tre romaner, senare utvidgad till sex, handlar om en ung trollkarl, Sparvhök, som börjar på trolldomss­kola för att upptäcka att själva magin finns i språket.

Den som kan benämna personer och saker vid dess rätta namn har också makten att påverka och förändra.

Ursula K Le Guins böcker har översatts till över 40 språk.

Bland hennes många hängivna läsare finns Karl Ove Knausgård som i en intervju med TT har berättat om hur läsningen av böckerna om Övärlden förmodlige­n format honom ”på ett eller annat sätt” som författare.

Skräckförf­attaren Stephen King kallar henne ”en av våra största”.

”Inte bara en science fiction-författare; en litterär ikon”, twittrar King.

 ?? Bild: BENJAMIN BRINK/TT ?? BLEV 88 ÅR. Fantasyför­fattaren Ursula K Le Guin har avlidit. Mest känd blev hon för serien ”Övärlden”.
Bild: BENJAMIN BRINK/TT BLEV 88 ÅR. Fantasyför­fattaren Ursula K Le Guin har avlidit. Mest känd blev hon för serien ”Övärlden”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden