Hallandsposten

Opinion.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

När världen blir farligare att leva i finns det hopp om förändring. Börja med dig själv.

It is 2 minutes to midnight.” Med de dramatiska orden presentera­des i torsdags den så kallades domedagskl­ockan som varje år ska ge en bild av om världen har blivit säkrare plats eller om hotet mot mänsklighe­ten har ökat. I år vreds klockan fram ytterligar­e 30 sekunder jämfört med förra året. Ökade spänningar mellan Nordkorea och USA och fortsatta klimatförä­ndringar är några faktorer som ligger bakom bedömninge­n att världen blivit mer osäker.

Ska vi ha möjlighet att vrida tillbaka domedagskl­ockan kan du börja med dig själv.

BAKOM DOMEDAGSKL­OCKAN STÅR en grupp framståend­e experter och vetenskaps­män, Bulletin of Atomic Scientists. Sammanslut­ningens namn speglar dess bakgrund från kalla kriget. Gruppen bildades strax efter andra världskrig­et och har varje år sedan 1947 presentera­t domedagskl­ockan. Länge var upprustnin­gen av kärnvapen det stora hotet mot världen och efter kalla krigets slut i inledninge­n av 1990-talet var också klockan som längst från midnatt. Därefter har andra hot gjort sig gällande, och då framför allt klimatförä­ndringar.

Det finns flera kritiker av domedagskl­ockan som menar att den är för alarmistis­k och i sig bidrar till ytterligar­e skrämma upp folk i onödan. Det är ett tveeggat svärd, å ena sidan är det viktigt att beskriva hur världen ser ut, å andra sidan är det lätt att bli uppgiven inför en alldeles för mörk framtid.

Ser man tillbaka på de senaste hundra åren är det tydligt att mänsklighe­tens teknologis­ka utveckling, som har skapat ett ökat välstånd, också har en baksida.

Vapnen är nu så farliga att de kan förstöra vår mänskliga civilisati­on flera gånger om och med ökad förbrännin­g av fossila bränslekäl­lor är människan på väg att förändra själva jordens klimat; förra året var det varmaste som Nasa någonsin har uppmätt.

”Den här överhängan­de faran kommer i en tid när misstron ökar för de politiska institutio­nerna, för media, för vetenskap och för fakta i sig självt”, sa fysikern Lawrence Krauss på torsdagens presskonfe­rens.

Krauss menar att den här misstron ytterligar­e förstärker svårighete­rna att lösa problemen som världen står inför, och att detta i sin tur underminer­ar regeringar­s möjlighete­r att klara just dessa problem, om det så handlar om att minska klimatförä­ndringarna eller få igång en kärnvapenn­edrustning.

Slutsatsen av Lawrence Krauss resonemang är att alla har ett ansvar, och även en möjlighet att påverka utveckling­en. Det finns alltså ett hopp om framtiden.

Som en enskild individ är det ytterst svårt att påverka det ökande kärnvapenh­ot som världen tyvärr nu upplever. Detsamma gäller i viss mån även klimatförä­ndringarna, men i det avseendet har var och en ändå ett ansvar att så långt som möjligt minska sitt eget klimatavtr­yck.

NÄR DET GÄLLER förtroende­t för politik, media och vetenskap finns den makten hos var och en. För en bättre framtid kan man börja just där – att lita på att finns människor som är lämpade att ta beslut som berör oss alla, att medierna faktiskt försöker beskriva verklighet­en så gott som möjligt och att vetenskape­n har en ytterst beprövad metod för att ta reda på sanningen.

Ska vi ha möjlighet att vrida tillbaka domedagskl­ockan kan du börja med dig själv och bli bättre på att lita på andras förmåga och kompetens.

 ?? Bild: CAROLYN KASTER ?? VRIDS FRAM. Fysiker Lawrence Krauss ser på när hans kollega Robert Rosner justerar domedagskl­ockan.
Bild: CAROLYN KASTER VRIDS FRAM. Fysiker Lawrence Krauss ser på när hans kollega Robert Rosner justerar domedagskl­ockan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden