Hallandsposten

Skandal vi måste minnas

Att hemlig informatio­n funnits tillgängli­g för obehöriga är en skandal.

- KARIN PIHL

LEDARE 27/1. Informatio­nen om att Transports­tyrelsen upphandlat driften av sitt itsystem från ett utländskt företag utan säkerhetsk­lassad personal blev sommarens stora skandalhän­delse. Sekretessb­elagd informatio­n, bland annat om privatpers­oner med skyddad identitet och uppgifter som kan vara direkt samhällsfa­rliga om de hamnar i fel händer, har funnits tillgängli­ga för det utländska företaget. Detta efter att den dåvarande generaldir­ektören Maria Ågren gjort ”avsteg från lagstiftni­ngen”, det vill säga agerat olagligt.

KONSEKVENS­EN AV skandalen blev att två socialdemo­kratiska ministrar tvingades avgå efter att opposition­en hotat med misstroend­eförklarin­g. Statsråden ska ha haft informatio­n om haveriet men inte meddelat statsminis­tern. En svettig Stefan Löfven frågades ut i Agenda, och en nära medarbetar­e till statsminis­tern fick sparken.

Men sedan hände inte mycket. Stefan Löfven lyckades få diskussion­en att handla om de borgerliga partiernas oenighet och vacklande kring huruvida försvarsmi­nister Peter Hultqvist borde ha fått gå eller ej. Och sedan dog debatten.

Regeringen klarade sig, trots att rikets säkerhet satts på spel, och trots att hanteringe­n av skandalen var usel.

PÅ TORSDAGEN (25/1) inleddes Konstituti­onsutskott­ets granskning av it-skandalen. Förhoppnin­gsvis kommer allmänhete­n att få en förklaring till vad som måste beskrivas som en av de värsta klanterier­na i modern politisk historia. Trots att myndighete­n jobbar med att åtgärda läckorna går det inte att till hundra procent minimera skadorna.

Opposition­en har en uppgift inför valåret: se till att ingen glömmer Transports­tyrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden