Hallandsposten

Stor andel går klart gymnasiet

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

”Vårt mål är att så många som möjligt ska komma in på sitt förstahand­sval och det brukar vara runt 94–97 procent som gör det.”

I Halmstad är det få som hoppar av gymnasiet, jämfört med snittet i riket. Målet är att så många som möjligt ska komma in på sitt förstahand­sval.

Statistik från Skolverket visar att tre av fyra gymnasieel­ever tar examen inom tre år. Sett ur ett femårspers­pektiv ökar siffran till 77–78 procent.

Det innebär alltså att nästan var fjärde gymnasieel­ev står utan fullständi­ga betyg.

I Halmstad är siffran bättre. Omkring 85 procent tar gymnasieex­amen. Andelen som tar examen på högskolefö­rberedande program är högre än för dem som går ett yrkesprogr­am, 88,4 procent mot 79,5 procent. Det är också något fler tjejer än killar som tar gymnasieex­amen, 86,4 procent mot 84,6 procent.

JÖRGEN KRANTZ

I FJOL AVBRÖT 154 av 3 155 elever i kommunen sina gymnasiest­udier. Majoritete­n, 115 personer, gick första året och övriga gick i årskurs 2 eller 3.

Men nästan hälften av avhoppen berodde på att eleven bytte skola eller flyttade till en annan kommun.

Den övriga halvan valde att hoppa av sina studier eller ta ett studieuppe­håll, skrevs ut eftersom de varit olovligt frånvarand­e i mer än fyra veckor, började arbeta eller påbörjade aldrig sina studier.

Enligt Jörgen Krantz, chef på utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningens uppföljnin­gsenhet, försöker Halmstads kommun alltid lösa det så att de flesta blivande gymnasieel­ever får det program de valt i första hand.

– Vi ökar alltid vår organisati­on så att den är 15 procent större än antalet elever. Vårt mål är att så många som möjligt ska komma in på sitt förstahand­sval och det brukar vara runt 94–97 procent som gör det. Det kanske inte alltid går att ordna så att de får den skola de valt, men programmet försöker vi lösa, säger han.

I ÅR ÄR det 1 053 elever i Halmstads kommun som ska välja gymnasieut­bildning. Kullen är den största sedan 2011 då den bestod av 1061 elever.

I Halmstad finns fyra privata och tre kommunala gymnasiesk­olor. Aspero idrottsgym­nasium, Drottning Blankas gymnasium, Halmstad praktiska gymnasium och Ljud- och bildskolan är alla privata medan Kattegatt-, Sannarps- och Sturegymna­siet är kommunala.

Flyttade till annan kommun:

48 personer

* Hoppade av eller tog studieuppe­håll: 40 personer

* Gick över till utlandsstu­dier:

1 person

* Utskrivna på grund av olovlig frånvaro: 18 personer * Annan orsak: 6 personer

 ?? Bild: BERIT ROALD/ARKIV ?? MÅNGA TAR EXAMEN. I Halmstad tar omkring 85 procent av eleverna examen från gymnasiet.
Bild: BERIT ROALD/ARKIV MÅNGA TAR EXAMEN. I Halmstad tar omkring 85 procent av eleverna examen från gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden