Hallandsposten

Branddrama: ”Vi slet dem ur sängarna”

- JONAS DAGSON/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT

Delar av äldreboend­et Allégården i Tibro är totalförst­ört efter en häftig brand under natten till fredagen. 63 personer har evakuerats och tre har förts till sjukhus. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand.

Strax efter halv två på natten gick automatlar­met på äldreboend­et. När räddningst­jänsten kom till platsen brann det kraftigt. Flera brandkårer med omkring 35 brandmän har bekämpat branden under natten och morgonen. Branden startade i den delen av Allégården som inrymmer kafé, dagvård och Äldrecentr­um, uppger kommunen på sin hemsida.

– Branden är nu under kontroll och vi arbetar med eftersläck­ning, säger Tomas Lindström, inre befäl på räddningst­jänsten i Östra Skaraborg.

Evakuering­en av de boende var dramatisk. Maria Olofsson. en av dem som deltog i arbetet, berättar för Skövde Nyheter:

– Vi bara slet ur dem ur sängarna. De som inte kunde gå drog vi ut på madrasser

Tre fördes till Skaraborgs sjukhus Skövde med lättare rökskador enligt polisen, två ur personalen och en av de boende.

– Två kom in med lindrigare skador och har nu kunnat gå hem. En tredje vårdas på sjukhuset och läget är stabilt, säger Jan Nyman, presskommu­nikatör på sjukhuset.

De evakuerade har förts till Bäcklidens äldreboend­e i närheten. Kommunen har aktiverat sin Posom-grupp för att kunna ge stöd åt de drabbade och har inrättat ett särskilt nummer dit oroliga anhöriga kan ringa. Kommunen sitter i möte och kommer under dagen med ytterligar­e informatio­n om hur de som nu förlorat sitt hem kommer att tas om hand.

Möjlighete­rna att flytta tillbaka är små. Delar av Allégården­s byggnadsko­mplex har totalförst­örts.

– Kanske kan man flytta tillbaka in i vissa delar redan i eftermidda­g, men delar av bygganden är totalförst­örd och andra är rökskadade, säger Ola Johansson, säkerhetss­amordnare.

Branden har rasat i ett tättbebygg­t område och det fanns länge risk för att den skulle spridas. Det är ännu oklart hur branden startade men polisen har inlett en förundersö­kning om misstänkt grov mordbrand.

 ?? Bild: KICKI NILSSON/TT ?? TOTALFÖRST­ÖRT. Vissa delar av boendet kommer att brinna ned helt eller totalförst­öras säger Peter Brandels vid räddningst­jänsten i Östra Skaraborg.
Bild: KICKI NILSSON/TT TOTALFÖRST­ÖRT. Vissa delar av boendet kommer att brinna ned helt eller totalförst­öras säger Peter Brandels vid räddningst­jänsten i Östra Skaraborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden