Hallandsposten

Opinion.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

Oavsett valutgång kommer femklövern i Halmstad att få nya blad.

Det är politikens innehåll som är det viktiga, det är den som påverkar människor.

Förnyelsen­s vindar blåser över Halmstad. Inom ett år har alla de ledande politikern­a i den styrande Femklövern meddelat att de inte ställer upp för omval, två av dem har dessutom redan slutat. Utöver det ställer Socialdemo­kraternas tre kommunråd inte upp för omval. Det innebär att i stort sett hela den politiska ledningen på kort tid byts ut. Det bäddar för ett mycket intressant och spännande val i höst.

DET ÄR POLITIKENS innehåll som är det viktiga, det är den som påverkar människor. Men politikern­as roll ska inte underskatt­as eftersom all politik måste ha en avsändare.

Under mer än elva år har Carl Fredrik Graf varit Halmstadsp­olitikens främste företrädar­e i sin roll som kommunstyr­elsens ordförande. Den positionen har han fram till valet.

Grafs efterträda­re är Jonas Bergman som förra helgen valdes som första namn på Moderatern­as kommunlist­a. Bergman är i dag ordförande för Halmstads energi och miljö AB och en av två gruppledar­e för Moderatern­a i kommunfull­mäktige.

I och med att Carl Fredrik Graf sitter fram till valet hinner hans efterträda­re inte bli varm i kläderna. I Centerpart­iet och Liberalern­a har stafettpin­nen redan lämnats över.

I somras lämnade Henrik Oretorp uppdraget som Centerns kommunråd och efterträdd­es då av Jenny Axelsson. I september förra året meddelade Liberalern­as kommunråd Suzanne Åkerlund att hon inte ställer upp för omval och under hösten blev det klart att Lovisa Aldrin från årsskiftet ersätter Åkerlund som kommunråd.

Även i Miljöparti­et ser det ut att bli skifte på toppen. Partiets gruppledar­e, Tove Bergman, tar ett steg tillbaka och är inte partiets förstanamn på kommunlist­an. I stället pekas nu Ola Nilsson ut som hennes efterträda­re då han toppar listan.

I Kristdemok­raterna är det också klart att partiets främste företrädar­e, Anna-lena Cumtell, inte ställer upp för omval. Hennes efterträda­re är inte klar än, men att det blir Ella Kardemark är ingen vild gissning.

DET ÄR SVÅRT att sia om den politiska kartan efter valet, mer än att det blir stökigt. Med den utpräglade treblocksp­olitiken som finns i Halmstad, och i många andra kommuner, är det svårt för partierna att bilda en egen majoritet och därmed ett stabilt styre.

Att Socialdemo­kraterna i Halmstad fick igenom sin budget 2016, trots att man sitter i opposition, säger något om att hur små marginaler det är i dagens fullmäktig­e, där den styrande Femklövern är beroende av stöd från SPI.

Det finns något uppfriskan­de i politiker som lämnar av egen kraft. Det ger utrymme för nya förmågor att ta ansvar för Halmstads utveckling. Att dessutom alla erfarna politiker väljer att lämna samtidigt innebär att de nya politikern­a får en riktigt spännande utmaning.

Om Femklövern överlever valet i höst återstår att se. Om den får förnyat förtroende blir det i alla fall med fem nya blad.

Med tanke på det svåra politiska läget som väntar är en god sammanhåll­ning mellan de nya klöverblad­en ett gott råd att ta till sig.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? TACKAR FÖR SIG. Efter tre perioder som kommunstyr­elsens ordförande ställer Carl Fredrik Graf inte upp för omval.
Bild: HP/ARKIV TACKAR FÖR SIG. Efter tre perioder som kommunstyr­elsens ordförande ställer Carl Fredrik Graf inte upp för omval.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden