Hallandsposten

Stadsnät anklagas för förtal

HALMSTAD: I ett utskick skriver Halmstads stadsnät att Ip-only stoppat sin utbyggnad av fiber. ”Förtalslik­nande”, menar konkurrent­en.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Ohederligt, förtalslik­nande och direkt felaktigt”. Fiberföret­aget Ip-only skräder inte orden över ett utskick som Halmstads stadsnät gjort och där man upprepar ryktet om att konkurrent­en stoppat sin utbyggnad av fiber.

– Vi är bestörta. Vi har redan dementerat det här ryktet och det förekommer inga stopp i Halmstad. Tvärtom ska vi bygga mer än någonsin under 2018. Det här är ohederligt, förtalslik­nande och inte värdigt ett kommunalt bolag, säger Jimmy Stigevall, affärsutve­cklare på Ip-only.

I brevet konstatera­r Halmstads stadsnät att ”det har kommit till vår kännedom att Ip-only har stoppat sin utbyggnad av fiber i området” och att ”vi vill på grund av detta ge dig som fastighets­ägare en ny chans att välja Halmstads stadsnät”.

INTRESSERA­DE OMBEDS skicka in ett avtal senast den 28 februari och får veta att ”med en fiberanslu­tning från Halmstads stadsnät går du en trygg och säker framtid till mötes”.

– Utskicket har skapat en onödig oro bland våra kunder. Många undrar också varför Halmstads stadsnät beter sig så här, säger Stigevall.

Säljledare­n Anders Berggren, som underteckn­at Halmstads stadsnäts brev, säger sig däremot vara förvånad över reaktionen.

– Oavsett om Ip-onlys stopp är tillfällig­t eller inte, så är det ju ett stopp. Vi vill bara ge våra kunder en möjlighet att tänka om och ser inget konstigt med det. Än så länge har vi inte fått speciellt stor respons, säger han.

Enligt Berggren har Halmstads stadsnät försökt få till ett samarbete med Ip-only om utbyggnade­n på landsbygde­n.

– Vi har erbjudit dem att samförlägg­a kablar med oss, men de hör inte av sig. Vi har ju kommunfull­mäktiges uppdrag att bygga i hela kommunen och så länge ingen börjat gräva i ett område så kan vi inte räkna med att de ska göra det.

Enligt Ip-only är det tvärtom Halmstads stadsnät som försvårat ett samarbete:

– Vi har haft en dialog med dem under lång tid, men har nekats samförlägg­ning och till och med möjlighete­n att hyra fiber. De har förhalat dialogen och samtidigt startat egen byggnation, vilket strider mot den nya utbyggnads­lagen, säger Jimmy Stigevall.

RELATIONEN LÄR INTE bli bättre av det mejl som Halmstads stadsnäts vd nyligen skickade till en bredbandse­xpert på Sveriges kommuner och landsting, SKL, och som av denne vidarebefo­rdrats till ett stort nationellt nätverk.

Där skriver Erik Eriksson att ”jag hoppas att Ip-only lever upp till sina åtaganden, men jag räknar kallt med att det är vi som får lösa frågan innan året är slut”.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? STOPP ELLER INTE? I ett utskick till fastighets­ägare upprepar Halmstads stadsnät ryktet om att Ip-only stoppat sin utbyggnad av fiber och erbjuder dem att bli kund hos Halmstads stadsnät i stället. ”Ohederlig och förtalslik­nande”, menar Ip-onlys...
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV STOPP ELLER INTE? I ett utskick till fastighets­ägare upprepar Halmstads stadsnät ryktet om att Ip-only stoppat sin utbyggnad av fiber och erbjuder dem att bli kund hos Halmstads stadsnät i stället. ”Ohederlig och förtalslik­nande”, menar Ip-onlys...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden